Jeden svět míří z Prahy do krajů. Na svou várku dokumentů čeká i Olomouc

Jeden svět míří z Prahy do krajů. Na svou várku dokumentů čeká i Olomouc 

Zatímco pražská část Mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět se již nachýlila ke konci, Olomouc se na tu svou může teprve těšit. Letošní 19. ročník tu totiž odstartuje 19. března a nabídne divákům přes dvacet projekcí českých i zahraničních snímků.

Festival Jeden svět, který tento rok probíhá s podtitulem Aktualizace systému, se bude tradičně konat v kině Metropol, v Muzeum umění Olomouc a nově i v prostorách Divadla na cucky. Kromě projekcí nabízí také pestrou škálu doprovodných akcí. “Pokud chceme na světě docílit jakékoliv změny, musíme v prvé řadě začít sami u sebe. A dvojnásob to platí v dnešní době, která se žene kupředu závratnou rychlostí,” přibližuje téma festivalu Anežka Hrušková, jedna z hlavních koordinátorek olomouckého Jednoho světa, “vše se neustále mění a člověk musí zůstat velice otevřený a zároveň do jisté míry skeptický, aby uměl rozpoznat, co je důležité, a hlavně co je pravda.” 

Nedílnou součástí programu tak budou i snímky zaměřené na pravdivost informací a nutnost vhodného rozlišování relevantních zpráv od těch falešných. Více než dvě desítky snímků budou zařazeny do deseti tématických kategorií. Sekce Česká soutěž nabídne šest dokumentů od českých tvůrců. Návštěvníci se mohou těšit na Hranici práce, Mečiara, Švéda v žigulíku, Asexuály, Teorii rovnosti i Nerodiče. Snímky oceňované na zahraničních festivalech pak budou moci zájemci zhlédnout v rámci sekce Panorama, která zahrne díla jako Tohle je Kongo, Neslyšící syn, Náš nový prezident či Rádio Kobaní. 

Problémy v oblasti životního prostředí budou řešit dokumenty v sekci Zemětaje a kategorie Ať žije život! zahrne snímky věnované lidem s chutí do života a s pozitivním přístupem k prospěšným změnám. Moderním technologiím se bude věnovat část programu s názvem Jedna nula a samozřejmě nebude chybět ani Mezinárodní soutěž, kterou bude reprezentovat snímek Za hranicemi možností. Dalšími kategoriemi jsou Za horizontem, Eurodom a Americana, která se soustředí na otázky povolební situace v USA. 

Návštěvníci se ale mohou těšit i na nejrůznější doprovodné sekce. Ve čtvrtek 15. března se v areálu letního kina uskuteční přednáška Fake News, jež nabídne vybrané zajímavosti z desinformačního rybníčku. Zároveň se pro návštěvníky otevřou sklepy letního kina, v nichž proběhne jednodenní výstava V 2.18 zaměřující se na mladou generaci olomouckých umělců a jejich uvažování o současných problémech. K oficiálnímu zahájení festivalu dojde ale až 19. března a chybět samozřejmě nebude ani afterparty. Ve čtvrtek 22. března si pak mohou zájemci přijít poslechnou koncert formace Ghost of You.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Jeden svět míří z Prahy do krajů. Na svou várku dokumentů čeká i OlomoucJeden svět míří z Prahy do krajů. Na svou várku dokumentů čeká i Olomouc
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!