Bakelit slaví 110. narozeniny. Národní technické muzeum ukazuje jeho využití v českém průmyslu

Bakelit slaví 110. narozeniny. Národní technické muzeum ukazuje jeho využití v českém průmyslu 

Bohaté využití kdysi nejrozšířenějšího plastu, a to hlavně v elektrotechnice, strojírenství, fotografické technice či spotřebním průmyslu, představuje výstava Kouzlo bakelitu v Národním technickém muzeu v Praze (NTM). Koná se v rámci projektu Made in Czechoslovakia, jenž připomíná 100 let od vzniku Československa, a potrvá do 2. září.

Zhruba 300 vystavených radiopřijímačů, telefonů, fotoaparátů, spotřebičů pro domácnost, hraček a dalších výrobků pochází z velké části ze sbírek Slovenského technického múzea. „Najdeme mezi nimi i doklady vývoje a milníky československého i světového designu – radiopřijímač Talisman, žehličku ETA 211 nebo fotoaparáty Kodak Baby Brownie a Bantam. Lisování bakelitu do forem umožnilo realizovat i tvarově velmi odvážné návrhy průmyslových designérů,“ zdůraznil autor výstavy Ladislav Klíma. 

Výstavu se slovenským názvem Čaro bakelitu vytvořilo v loňském roce STM v Košicích a za jejím vznikem stála také výroční data. 70 let loni uplynulo od založení tohoto muzea a 110 let pak od doby, kdy spatřil světlo světa materiál, na který se výstava soustředí – bakelit.

Název tohoto plastu vznikl na počest jeho vynálezce Lea Hendrika Baekelanda, chemika belgického původu, jemuž se v USA podařilo syntetizovat fenolformaldehydový polykondenzát (živici). V roce 1909 si Baekeland nový materiál nechal patentovat. Šlo o první průmyslově vyráběný syntetický polymer, který odstartoval vstup plastů do průmyslu i běžného života.

Třetí výročí, vztahující se k výstavě Čaro bakelitu, souvisí s rokem 1917, kdy bratislavský Gummon získal licenci na výrobu fenolformaldehydové pryskyřice od německé firmy Isolatoren-Werke GmbH pod názvem futurit. O rok později vznikla ČSR, která se tak stala jedním z průkopnických výrobců nového „materiálu tisíce použití“ – tak zněl americký slogan z 20. let. Po roce 1927, kdy vypršely Baekelandovy patenty, našel tento velmi tvárný, výborně izolující a vůči teplu odolný materiál univerzální uplatnění.

Foto: archiv NTM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: archiv NTM
 

Mohlo by se ti líbit...

Národní technické muzeum nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!