V úkrytu: temný psychologický thriller poukazující na sílu mateřské lásky

V úkrytu: temný psychologický thriller poukazující na sílu mateřské lásky90%

Kolik tajemství skrývá Lydie, na první pohled bezchybná matka a krásná manželka soudce Malcolma Fitzsimonse? Debutová kniha V úkrytu autorky Liz Nugent od nakladatelství Omega vypráví napínavý příběh o ženě, která se nebojí k dosažení svého cíle ublížit ani svým nejbližším.

Lydia žije se svým manželem Malcolmem a téměř dospělým synem Laurancem zdánlivě dokonalý život. Jejich dům patří mezi ty nejhonosnější ve městě a Malcolm je uznávaným soudcem. K naprostému štěstí chybí Lydii pouze jediná věc, k jejímuž zisku, zdá se, má velmi blízko. Záhy však zjišťuje, že byla obelhána. Annie, černá ovce rodiny Doylových, ji několik měsíců vodila za nos a tahala z ní a jejího manžela pouze peníze. Lydie se situaci rozhodne vyřešit nevybíravým způsobem – vraždou mladé Britky a jejím následným zakopáním v bývalém rybníčku v zahradě za domem, který v sobě ukrývá již jedno temné tajemství.

Po Annie je záhy vyhlášeno pátrání, které policii dovede až k rodině Fitzsimonsových. Zpočátku nic netušícímu Laurencovi se ji však podaří svést ze stopy a vyšetřovatelům později nezbyde nic jiného, než případ odložit. Karen Doylová se však s myšlenkou, že její sestra zničehonic zmizela, nehodlá smířit.

Můj manžel Annie Doylovou zabít nechtěl, ale ta prolhaná tulačka si to zasloužila.

Může se zdát, že vražda mladé narkomanky je dokonalým koncem thrilleru a Liz Nugent se už jen čtenáři pokusí objasnit, proč k ní došlo. Zabití Annie Doylové je však pouhým spouštěčem všech dalších událostí, které nenávratně změní životy všech hlavních hrdinů. S pravidelností se ve vyprávění příběhu střídají Lauren, Karen a Lydia, přičemž její charakter se povedl Liz Nugent vykreslit nejlépe. Čím více se dozvídáme o ní a o její minulosti, tím větší smysl nám dává její chování ochranitelské matky. Velká tajemství osamělé ženy bez společenského života předestírá autorka svým čtenářům nenuceně, přesto jimi dokáže dokonale šokovat.

Autorka si dala záležet i na představení zdánlivě nedůležitých vedlejších postav, které však v životech hlavních hrdinů sehráli velkou roli a postupně formovali jejich charaktery. Ať už jde o Helen, první přítelkyni Laurence, manžela Karen či její rodiče. Se svými vlastními dějovými linkami dělají příběh zajímavějším a svým způsobem možná ještě více zvráceným.

Všechno bylo jako vždy perfektně uklizené. Veškeré její oblečení, které jsem znala, stále viselo ve dřevěné skříni, až na šedý kabát, vlněné šaty bez rukávů, které jí máma koupila k narozeninám, a růžové kozačky po kolena. Nechtěla jsem jí šmejdit ve všech věcech, ale rychlý pohled mi řekl, že neodjela na výlet.

Kniha je rozdělena do tří časových období – 1980, 1985 a 2016. Jednotlivé střípky příběhu odhaluje autorka pomalu, ale velmi působivě, čímž dodává vyprávění na spádu a drží čtenáře neustále v napětí. Liz Nugent v díle představuje hned několik témat, která zajímavě prolíná. Poukazuje na třídní rozdíly, emoční vydírání, a především na sílu mateřské lásky. Částečně pak poodhaluje také problematiku šikany a s ní související touhu mladého člověka zapadnout a stát se právoplatným členem společnosti.

V úkrytu je psychologický thriller, který jedinečným stylem vyprávění dokáže bezpochyby zaujmout. Knihu vydalo nakladatelství Omega, zakoupit si ji můžete v e-shopu Knihy Dobrovský.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!