Legendy světových muzikálů: Tajuplný Fantom opery vzbuzuje u diváků úžas i po více než 30 letech

Legendy světových muzikálů: Tajuplný Fantom opery vzbuzuje u diváků úžas i po více než 30 letech  

Andrew Lloyd Webber, jeden z nejuznávanějších muzikálových skladatelů vůbec, oslaví v druhé polovině března své 70. narozeniny. Při příležitosti tohoto významného jubilea jsme připravili speciální seriál, v rámci něhož vám představíme ty nejznámější světové muzikály. Nejen ty, které napsal Webber, byť samozřejmě i o nich bude zmínka. A to hned v úvodu, jelikož nemůžeme začít ničím jiným, než legendárním Fantomem opery.

Psal se rok 1986 a na pódiu londýnského Her Majesty’s Theatre se premiérově představil muzikál The Phantom of the Opera inspirovaný stejnojmenným dílem francouzského spisovatele Gastona Lerouxe. V hlavní roli Fantoma vystupoval Michael Crawford a jako Christine se představila Sarah Brightman, v té době ještě manželka Andrewa Lloyda Webbera, který muzikál napsal. Již tehdy bylo jasné, že půjde o velkou věc. Webber měl totiž v té době na svém kontě už slavné inscenace, jako jsou Jesus Christ Superstar, Evita či Cats

Fantom opery však dokázal pobláznit příznivce muzikálu ještě daleko více než jakékoliv jeho předchozí i budoucí dílo. V Her Majesty’s Theatre se Fantom objevuje již dlouhých 31 let, čímž se stal druhým nejdéle uváděným muzikálem, hned po prvních Bídnících. Po dvou letech od premiéry se dostal i na newyorskou Broadway, i tam ho mohou zájemci zhlédnout dodnes. Celkově má Fantom opery na kontě na 70 prestižních divadelních ocenění a vidělo ho již přes 140 milionů návštěvníků. Kdo dnes nezná písně, jako jsou The Phantom of the Opera, Music of the Night či Masquerade, jako by nebyl. 

Příběh krásné baletky a zpěvačky Christine Daaé a jejího tajemného ctitele, který se na veřejnosti objevuje jen s maskou přes obličej, zaujal muzikálové fanoušky po celém světě. Těch se každoročně do londýnského divadla sjíždí bezpočet, aby mohli zhlédnout své oblíbené dílo v originálním jazyce a s těmi nejlepšími muzikálovými zpěváky a herci, které bezpochyby West End nabízí. V současné divadelní sezóně ztvárňuje roli Fantoma Ben Lewis, v roli Christine se objevuje Kelly Mathieson. Dříve mohli v těch samých postavách návštěvníci vidět třeba zpěvačku Sierru Boggess či zpěváky Ramina Karimloo a Bena Forstera

Oblíbenost muzikálu využil v roce 2004 i režisér Joel Schumacher, jenž natočil filmovou adaptaci Webberova díla. Ústřední postavy ztvárnili Gerard Butler a Emmy Rossum, které bylo při natáčení pouhých šestnáct let. Snímek získal tři nominace na Oscara, žádnou však neproměnil. 

A to vše vzniklo díky románu zmiňovaného Gastona Lerouxe, jenž zasadil děj zpola detektivní, především ale romantický do pařížské opery Garnier. Pod ní byla skutečně vytvořena rozsáhlá podzemní sběrná nádrž vody, kterou museli pravidelně kontrolovat hasiči. Právě z podzemí se měly během prvních představení ozývat podivné zvuky. Když pak v roce 1896 spadlo protizávaží těžkého lustru a zabilo jednu z uvaděček, legenda o tajemném Fantomovi pařížské opery byla na světě. A díky ní i zajímavá kniha, legendární muzikál a úspěšný film. 

Samozřejmě že se sláva Fantoma opery dostala také do České republiky a bylo jen otázkou času, kdy se dočká metropole svého českého zpracování. Příležitosti se nakonec chopil František Janeček, díky němuž Goja Music Hall 13. září 2014 uvedla premiéru české verze Fantoma Opery. V hlavních rolích vystupovali Marián Vojtko, Radim Schwab, Michaela Gemrotová, Monika Sommerová, Bohuš Matuš, Tomáš Vaněk, Tereza Vágnerová a Tereza Mátlová. Derniéra proběhla v prosinci roku 2016. Nyní se však legendární Fantom vrací zpět. V Goje totiž končí oblíbený Ples upírů, který tak uvolní místo této muzikálové legendě. Zda bude obsazení stejné, jako tomu bylo během prvního uvedení, ještě není jisté. Všechny herce musí totiž opět schválit londýnský management. 

 

Legenda Fantoma opery tak žije dál, i desítky let poté, co měl bloudit ve sklepním bludišti pod pařížskou operou, kde si měl budovat nejrůznější skrýše i své sídlo na břehu jezera. Objevuje se mnoho těch, kteří věří tomu, že Fantom skutečně žil. V zazděné místnosti pod operou měly být nalezeny dokonce kosti člověka se znetvořenou lebkou. Jestli se ale jednalo skutečně o bájného Fantoma, to zůstane nejspíš navždy záhadou. The Phantom od the Opera is there, inside our mind.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!