Přání smrti je obyčejným krvavým akčňákem, na nějž dlouho vzpomínat nebudete

Přání smrti je obyčejným krvavým akčňákem, na nějž dlouho vzpomínat nebudete60%

Kriminalita v Chicagu dosahuje svého dlouholetého maxima. Ve zprávách už se neříká, kde se co konkrétního stalo, ale kolik mrtvých a zraněných přinesl tento týden či víkend. Lidé se řídí heslem “policie je pár minut daleko, když záleží na vteřinách” a ve velkém nakupují zbraně a snaží se ochránit sebe a své rodiny na vlastní pěst.

V tomto prostředí nebezpečí na každém kroku a spousty přestřelek za den dělá Paul Kersey (Bruce Willis) chirurga v jedné z Chicagských nemocnic. Denně přichází do styku s lidmi na pokraji smrti, ať jsou to ti, kteří se dostali ve špatnou chvíli na špatné místo, nebo ti, kteří přestřelky vyvolávají a vytahují zbraně jako první. Jako profesionál nerozlišuje - to je úkolem policie. On prostě zachraňuje životy.

To se však rychle změní ve chvíli, kdy v jeho nepřítomnosti dojde ke vloupání do jeho vlastního domu, při čemž je jeho žena (Elisabeth Shue) zabita a dcera Jordan (Camila Morrone) skončí v kómatu v nemocnici. Paul, který situaci pochopitelně těžce nese, vidí, jak se detektivní pátrání nikam neposouvá, a tak se rozhodne vypátrat a potrestat viníky sám. Tím však dává policii nápovědy a nakonec spíše než po vrahovi jeho ženy pátrá hlavní detektivní duo Raines a Jacksonová (Dean Norris, Kimberly Elise) po něm.

Přání smrti je čistě filmem pro milovníky Bruce Willise, kterého jsme už delší dobu neměli šanci vidět v ničem pořádném, minimálně ne jako hrdinu celovečerního filmu, který by měl plnohodnotnou premiéru v českých kinech. Bruce Willis, který je i dle propagace evidentně největším lákadlem filmu, je bohužel i jeho největší slabinou. Herce totiž už máme příliš dobře zařazeného, než abychom mu věřili lékařskou profesi a nevinnost (ve filmu jsme mimo jiné svědky toho, jak se nahněvaný taťka/pan doktor učí používat nalezenou zbraň podle videa na youtube - a to se hvězdě akčních filmů opravdu věří jen těžko).

Film rozhodně nelze doporučit slabším povahám - jeho rating 15+ je zde naprosto na místě. Množství krve a detailních záběrů na výhody profese chirurga při mučení a vraždění by rozhodně ti citlivější nemuseli nést lehce. Na druhou stranu není Přání smrti vyloženě akčňákem, při němž dochází k bláznivým přestřelkám či automobilovým honičkám, spíše je to drama zhrzeného otce, které se pomalu mění v sérii střetů s různými účastníky vloupání a jejich postupnou likvidací.

I když je příběh v podstatě plný mrtvol, bolesti a krve, je otázkou, zda z pohledu diváka ucítíte opravdové napětí. Úplně se nudit asi nebudete, zvědavost, jak to dopadne s Kerseyho pátráním po lupičích a vrahovi své ženy, policejním pátráním po Kerseym i s dcerou Jordan ležící v nemocnici, udrží pozornost u filmu dostatečně. Přání smrti je takový krvavý odpočinkový film pro drsné chlapáky a dámy, které mají rády Bruce Willise. Více však od filmu nečekejte, abyste nebyli zklamaní.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Přání smrti

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!