Filmová báseň o něžném zabijákovi, který Nikdy nebyl

Filmová báseň o něžném zabijákovi, který Nikdy nebyl90%

Uhrančivá režisérka Lynne Ramsay po šesti letech od svého Musíme si promluvit o Kevinovi přichází s dalším celovečerním filmem Nikdys nebyl. A vyplatilo se čekat. Je to pecka.

Joe (Joaquin Phoenix) je nájemný… nejspíš zabiják? Nebo něco na ten způsob. Lidé si ho nejčastěji najímají, aby jim zachránil děti, které se stali terčem pedofilů a obchodníků s bílým masem. A jednoho dne ho o to samé požádá jeden výše postavený politik, kterému unesli nezletilou dceru. Joe nakoupí lepicí pásku, stahovací pásky a nebezpečně vypadající kladívko a vyrazí do akce pomstít se únoscům a dívku dostat do bezpečí. Mise se ale zvrtne a Joeovi se začne rozpadat už tak dost vratká půda pod nohama.

Joaquin Phoenix si na svém Joeovi, který trpí vnitřními démony z minulosti, a možná proto se snaží ve svém životě trochu brutálním způsobem “konat dobro”, dává velmi záležet. Po celou dobu z něho cítíme jakousi křehkost, která vychází nejvíce najevo v momentech, kdy je Joe sám nebo když se stará o svou nemocnou matku. Phoenix ho hraje tak dokonale, že diváci mohou snadno této sice brutální, ale přesto něžné postavě věřit a soucítit s ní. Film mu navíc záměrně pomáhá a všechno brutální násilí, které Joe provádí, schovává mimo obraz.

Málokdy se stává, že film s velmi depresivní a brutální zápletkou dokáže pohladit po duši. Ale právě Nikdys nebyl je tenhle jedinečný případ. Režisérka Lynne Ramsay na plátně vytváří příjemnou poezii o krutých a smutných věcech. Krásné, chytře promyšlené záběry, mezi nimiž se zbytečně nestříhá, plynou v podivně rytmické pahudbě Jonnyho Greenwooda jako řeka, ze které vás vyloví až závěrečné titulky.

Bohužel, stejně jako poezie, není ani Nikdys nebyl není pro všechny diváky. Ti, co doufají v krvavý masakr jak od Tarrantina, se budou jistě nudit a nechápat. A asi se najdou i tací, na které bude příběh Joa až příliš temný, než aby si to užili. Ale těm ostatním příběh něžného zabijáka jistě učaruje.

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Nikdys nebyl

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!