Ceny Magnesia Litera odtajnily letošní nominované knihy

Ceny Magnesia Litera odtajnily letošní nominované knihy 

Sedmnáctý ročník výročních knižních cen Magnesia Litera byl obeslán 382 přihláškami ze 139 nakladatelství či jiných subjektů, což je o třicet více než loni. Ocenění může stejně jako v předešlém roce získat 27 knih a šest blogů. V každé z osmi kategorií jsou tři nominace, jen původní domácí próza má nominací šest.

Literu za prózu mohou v letošním ročníku získat knihy Nebožtík (Ondřej Horák), Nejlepší pro všechny (Petra Soukupová), Bílá zvířata jsou velmi často hluchá (Ivana Myšková), Láska v době globálních klimatických změn (Josef Pánek), Ke dnu (Anna Bolavá), Lapači prachu (Lucie Faulerová).

Do Litery se loni vrátila cena za publicistiku. V soutěži byla již dříve, pořadatelé pak od jejího udílení ustoupili. V letošních nominacích jsou Planeta Nippon (Anna Křivánková, Antonín Tesař, Karel Veselý), Antialkorán aneb nejasný svět T. H. (Patrik Ouředník) a Opuštěná společnost (Erik Tabery).

Porotci dále vybírali nominované knihy na Literu za poezii, literaturu faktu, nakladatelský čin, překladovou knihu, knihu pro děti či na objev roku.

Šest nejlepších blogů loňského roku vybrala tříčlenná porota složená ze spisovatelky Kateřiny Tučkové, básníka Milana Ohniska a literárního kritika Josefa Chuchmy.

Po zveřejnění nominací bude ČT od 26. března až do slavnostního vyhlášení cen vysílat trailery všech nominovaných knih, a to vždy zhruba kolem osmé hodiny večer. Nominovaní autoři představí své knihy na čtyřech veřejných autorských čteních v Knihovně Václava Havla

Vyhlašování výsledků letošního ročníku se uskuteční ve středu 4. dubna na Nové scéně Národního divadla. Slavnostní ceremoniál budou opět společně moderovat Daniela Písařovicová a Jiří Havelka. Večer bude od 20:20 hodin vysílat přímým přenosem kanál ČT Art.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!