Venušiny dny ve Švehlovce budou fatálně feminní a nadoraz

Venušiny dny ve Švehlovce budou fatálně feminní a nadoraz 

Bude další den. Ne jen tak ledajaký den, ale den ŽEN! Alternativní divadelní scéna Venuše ve Švehlovce se na tuto událost jako každý rok patřičně připravila a od 7. března otevře své něžné brány široké a především ženské veřejnosti. V pěti nabitých dnech buou mít návštěvníci možnost zhlédnout hned čtyři neotřelé hry, z toho tři premiéry. A také jedno boxerské utkání, vážně. Bude se probírat žena, štěstí, láska, gender, feminismus a ještě mnohem víc.

Ženy s ženami o ženách, a muži se mohou tiše koukat a nevstupovat. Hned na začátek pětidenního feminního soiré si Venuše vybrala balkánskou válečnou hru inspirovanou díly dvou chorvatských autorek Vedrany Rudan a Slavenky Drakulić. Tvůrčí ženské trio Andrijana Trpković, Lucie Ferenzová a Markéta Dvořáková se v inscenaci One night stan/up! vydají na devadesátkový Balkán, aby zkoumaly život srbské dívky, antihrdinky, její lásky i strasti na pozadí tehdejšího nového Srbska, které se v té době teprv mělo stát tím, čím je dnes. Proč je takové a co ta válka? A co na to Češi?

Pokud první počin nezní pro Venuši typicky krásně šíleně, tak druhá premiéra inscenace Stop fucking smiling! by toto očekávání již naplnit mohla. I přestože, že je v názvu smích, tak zřejmě k němu nebude zas tolik důvodů. V "šílené autorské performance" dvou slovenských umělců Lýdie Petrušové a Tomáše Procházky se možná podíváme spíše do svých životů a položíme si takové ty trpké otázky o tom, co je sakra špatně a proč vlastně jsem tak často smutná. Je to proto, že prahnu po dokonalosti? Ale čí, kdo ji určil? A proč jsou všichni kolem tak v pohodě. Přetvářka.

V pátek bude ve Švehlovce boxu svátek. Divadlo bude ringem, ve kterém se vystřídají nejen boxerky, mistryně ale také vysokoškolská profesorka nebo úspěšná manažerka. Není to vtip, ani inscenace. Bude to box. Budou se dávat rány, a to hlavně představám o ženě jako princezně, která si s drakem neumí poradit sama.

V sobotu se podíváme do království královen a pokusíme se si ujasnit, co je tedy ten gender, čí je, jak vypadá a jestli má vůbec smysl. A to beze slov, jelikož úspěšný projekt maďarské režisérky Veroniky Szabó názvem Queendom je mixem současného tance, fyzického divadla s prvky drag show a improvizace.

No a ve sváteční neděli se zase uklidníme a připomeneme si dodnes velmi aktuální hru norského velkého dramatika Henrika Ibsena a jeho Noru. Avšak v premiéře inscenace slovenské režisérky Alžběty Vrzguly jménem VNořen neuvidíme ani jeden viktoriánský kostým. Naopak na pořadu večera bude sice Nora, ale také zakomponované internetové diskuze na téma feminismus, které připomínají, že je stále potřeba. Mee Too o tom ví své.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Venuše ve Švehlovce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!