Dny evropského filmu startují již za měsíc. Kromě kinematografie se zaměří i na hudbu a literaturu

Dny evropského filmu startují již za měsíc. Kromě kinematografie se zaměří i na hudbu a literaturu  

Festival Dny evropského filmu opět upozorní na to nejzajímavější ze současné evropské kinematografie. Letos již 25. rokem. Návštěvníci se mohou těšit na 49 snímků z různých koutů Evropy. Hlavním tématem bude literatura a hudba.

Flamenco night, německé techno, literární adaptace i záznam koncertu Nicka Cavea. Nejen to bude součástí 25. ročníku Dnů evropského filmu, který zahájí 5. dubna polský film Tichá noc, debut mladého režiséra Piotra Domalewského vyprávějící o jedné nevydařené štědrovečerní noci, komplikovaných rodinných vazbách i hořkém uvědomění si, že jste i přes všechny rozdílné názory jedné krve. “To, co se jeví zpočátku jako nenápadné komorní drama, se záhy předvede jako strhující mnohovrstevnatý snímek o složitosti rodinných vazeb a komplikovaných vztahů, který až nepříjemně často divákovi takříkajíc ‘nastavuje zdcadlo’,” láká na zahajovací film festivalový dramaturg Zdeněk Blaha.  

Festival nabídne návštěvníkům hned několik tématických sekcí. Výběr toho nejzajímavějšího, co vzešlo během posledních dvou let z kinematografie jednotlivých evropských zemí, ukáže kategorie Best of. Snímky zařazení do sekce Paint It Black lákají na mrazení v zádech, napětí, děs i černý humor. Film & Music přinese snímky s hudební tématikou, dokumenty o hudebních hvězdách i nahlédnutí do zákulisí hudebního showbyznysu. Chybět nebude ani kategorie zaměřená na literaturu. Středem jejího zájmu budou rozličné podoby zachycení literatury ve filmu. Návštěvníci se dočkají nejen několika nových literárních adaptací, ale rovněž svébytných pohledů na vybrané spisovatele. 

Chybět nebudou ani dokumenty a sekce věnovaná filmové ceně Evropského parlamentu LUX. Kategorie Evropské špičky pak představí vítězné snímky Evropských filmových cen. Své místo budou mít na festivalu rovněž díla z České republiky. Tu bude reprezentovat film Jana Švankmajera Hmyz, dánsko-český snímek Muž a česko-slovenská koprodukce Špína od režisérky Terezy Nvotné

V Praze se festival uskuteční ve dnech od 5. do 12. dubna v kinech Lucerna, Světozor a Kině Pilotů, ve dnech od 6. do 8. dubna dorazí Dny evropského filmu také do brněnského kina Scala. Na festivalové ozvěny se mohou v průběhu dubna těšit také Hradec Králové, Červený Kostelec, Boskovice, Hodonín a Jablonec nad Nisou.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!