Boj s ideály i nalézání životních hodnot. Divadlo DISK přiblíží Choroby mládí

Boj s ideály i nalézání životních hodnot. Divadlo DISK přiblíží Choroby mládí   

Citové hledání mladých lidí a vztahová i osobní krize jedince ve společnosti. To jsou témata, na něž se zaměřuje hra Choroby mládí rakousko-německého autora Ferdinanda Brucknera. Divadlo DISK ji premiérově na svých prknech představí 23. března.

Promoce, zásnuby a nekonečná párty. Někdo slaví, jiný stojí stranou a další má až příliš blízko k sebevraždě. Skupina mladých studentů medicíny se snaží zorientovat v chaotické době přicházející po první světové válce, která nejen v Rakousku otřásla všemi dosavadními hodnotami.   Boje s ideály, kterým nikdo nevěří, a tápání v lásce i ve studiu. Záležitosti, které jsou na denním pořádku. Jakou cestu pro sebe nakonec jednotlivé postavy nacházejí? 

“Dá se říct, že doba po první světové válce a současnost se v mnohém podobají, a to nejen nárůstem nacionálního cítění ve společnosti,” vysvětluje dramaturgyně inscenace Barbora Hančilová, “Choroby mládí zobrazují mladou generaci, která je uvržena do určitého hodnotového chaosu, kde se pravidla a řád zastávaný předchozími generacemi proměnily a mladá generace si přitom nestačila zatím vytvořit hodnoty vlastní.” 

Tvůrci vsází na to, že inscenace napsaná koncem dvacátých let minulého století může promluvit i k současnému divákovi. “Ve vztahové rovině hry tu najdeme přesně to, co každý student vysoké zažívá: přehnané ambice a rivalitu, stres ze zkoušek, rozchody a podvádění, utíkání k alkoholu. A pod tím vším bublá určitá chorobnost - ať už jde vysloveně o deprese, manipulativnost či závislost na druhých,” dodává Hančilová. 

Choroby mládí se stanou prvním představením třetího ročníku Činohry DAMU právě mířícího do DISKu. Premiéra se uskuteční 23. března, ještě předtím mohou zájemci zhlédnout veřejnou generálku, která proběhne o den dříve.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo DISK

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!