Igor Bareš se poprvé představí na prknech Divadla na Fidlovačce v chystané inscenaci Miláček Célimare

Igor Bareš se poprvé představí na prknech Divadla na Fidlovačce v chystané inscenaci Miláček Célimare  

Herec Igor Bareš zažívá díky připravované inscenaci Miláček Célimare hned několik “poprvé”. Nejenže se díky ní premiérově postaví na prkna Divadla na Fidlovačce, ale zároveň vůbec poprvé spolupracoval i s jejím režisérem Ivanem Krejčím.

Igor Bareš neměl přitom ve hře vůbec hrát. Původně se měl v roli Paula Célimara představit herec Zdeněk Kupka. Kvůli zranění se však musel role vzdát. Bareš tak přijal nabídku po něm postavu převzít. Není ale jediným známým hercem, který se v inscenaci objeví. Návštěvníci se mohou těšit rovněž na Daniela Rouse, Sandru Pogodovou, Jakuba Slacha či Barboru Mošnovou.

“Paul Célimare je moje první role v Divadle na Fidlovačce a těší mě, že mi byla nabídnuta,” říká Igor Bareš, “je pravda, že zkoušení bylo náročné, ale já, když si něco dobrovolně zvolím, tak pracuji s chutí a radostí. Všichni se tu ke mně chovali s velikou vstřícností, což bylo velmi důležité, protože čas byl neúprosný. Komedie tohoto typu se totiž herec sám nenaučí, všechny dialogy je potřeba perfektně nazkoušet.” Bareš ale říká, že mu tento styl práce zcela vyhovuje, jelikož nerad improvizuje a má rád, když je všechno přesně domluveno.  

“Abych se přiznal, nejraději mám tragikomedie, ale dobrá komedie má svůj půvab a její smích je očistný, neboť se smějeme tomu horšímu v nás,” dodává režisér Ivan Krejčí, “Labiche uměl psát krásné komedie. Miláček Célimare je jednou z nich. Její strojek neomylně běží a nenechá hlavního hrdinu vydechnout. My sledujeme, jak se snaží utéct své minulostí a jeho úprk je velmi zábavný.” Dramaturg Tomáš Vůjtek doplňuje: “Leckomu by mohlo připadat neaktuální inscenovat sto let starou frašku, ale bohužel naše doba se nijak nezměnila. Célimare se stal díky své rentě atraktivním ženichem, která okouzlila rodiče jeho okouzlující nevěsty. Tahle peněžní morálka si o výsměch přímo koleduje.” 

Podle tvůrců se naše doba liší jen příležitostmi, které těmto okouzlujícím nevěstám a bohatým ženichům nabízí. Na internetu je totiž nyní možné přihlásit se do seznamky “pro krásné dívky a úspěšné gentlemany”. Zatímco pro ženy je registrace zdarma, muži musí dokázat, že jsou pozornosti spanilých nápadnic hodni a musí za přístup platit. Princip zůstává, pokrok je však nezastavitelný! 

Miláček Célimane, fraška od dramatika Eugéne Labiche z roku 1863, bude mít v Divadle na Fidlovačce premiéru 5. března v 19 hodin. Druhá premiéra proběhne v neděli 11. března

Foto: Roman Černý

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Na Fidlovačce nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!