Nejnovější články » Divadelní recenze

7 březnových premiér - podívejte se, co nového chystají pražská divadla

4.3.2018,

Divadelní sezóna je v plném proudu a ani tentokrát nebude nouze o nové divadelní zážitky. Nechte se inspirovat naším přehledem březnových premiér.

Idiot

Na divadelní prkna míří dramatizace dalšího světově proslulého románu. Dostojevského Idiot bude v Divadle Rokoko hledat smysl bytí a dobroty ve zkaženém světě, zaprodaném požitkům. Zápas o pobloudilou duši nastuduje režisér Pavel Khek.

Foto: Alena Hrbková

I♥MAMMA

Originální hořkosladká revue o radostech a strastech spojených s údělem matek v dnešním světě. Nová hra izraelské dramatičky Hadar Galron se z nejrůznějších úhlů pohledu dívá na velmi důležité mezníky v životě většiny žen – těhotenství a mateřství.

Nová Atlantida

V dnešní době plné otřesů toužíme stále více po lepším společenském řádu. Ztratili jsme schopnost rozumět touhám, obavám a pocitům druhých – a žádná nová společná vysněná Atlantida se na obzoru nerýsuje. Inscenace Nová Atlantida na Nové scéně Národního divadla se s nadhledem i humorem zamýšlí nad stavem České republiky uprostřed turbulencí současného světa.

Mýcení

Slavnostní setkání několika přátel u večeře se stane hlubokou, ironickou a jízlivě zábavnou sondou do života lepší společnosti. Sondou tak přesnou, že autora skandálně sarkastického románu Thomase Bernharda někteří tito "přátelé" zažalovali za urážku na cti.

Miláček Célimare

"Žena, která má manžela a domácnost, vám vytvoří domov". To je to kouzlo vdaných žen, kterému Célimare nedokázal odolat. Nejen že jim zasvětil svůj mládenecký život, ale i nadále udržoval přátelské vztahy i s jejich manželi. Není tedy divu, že ve chvíli, kdy se sám bude chtít oženit, se mu jeho činy krutě vymstí. Francouzská fraška z roku 1863 sklidila popularitu i svým filmovým zpracováním. Získá si i české diváky jeho adaptace Na Fidlovačce?

Foto: Roman Černý

Sňatky z rozumu

Bornové a Nedobylové, dvě rodiny zakladatelů naší moderní společnosti. Jací byli budovatelé Žižkova a Vinohrad? Inscenace vychází z prvních dvou dílů románové pentalogie Vladimíra Neffa, proslavené též stejnojmenným seriálem z 60. a 70. let. Řada citových vzplanutí i účelové sňatky, vzestup podniků i krize - prostřednictvím poutavých románových příběhů chce inscenace vzdát hold skutečným osobnostem, které se zasloužily o postavení Královských Vinohrad a jejich divadla.

Faust

A co takhle smlouvu s ďáblem? Goetheho Faust převedený na začátek jedenadvacátého století je skutečnou výzvou. V čem je Faust naším současníkem, jakým pokušením by byl vystaven dnes? Zcela nová úprava díla. Zcela nový Faust.

Foto: Dita Pepe