Trilobitem oceněný dokument Mečiar přichází do českých kin

Trilobitem oceněný dokument Mečiar přichází do českých kin 

Dokumentární film Mečiar, který je nominovaný na Českého lva a získal cenu Trilobit, vstupuje 8. března do českých kin. Režisérka Tereza Nvotová se filmem vrací do období rozdělení Československa a popisuje vliv jednoho z nejmocnějších politiků na tehdejší společnost i život režisérčiny rodiny.

Původní středometrážní snímek, který vznikl jako bakalářský film Nvotové na pražské FAMU a jehož základem byl rozhovor s Vladimírem Mečiarem v jeho vile Elektra, zaznamenal v roce 2013 velký ohlas na festivalu v Jihlavě.

Režisérka se tedy rozhodla k tématu vrátit a natočit celovečerní film. Základním zdrojem byly kromě osobních zkušeností režisérky a rozhovorů s pamětníky především archivní materiály České televize, RTVS a TV Markíza a různé dokumentární filmy. Takovým byl například dokument Mária Homolky Rodáci (1997) natočený na mítinku HZDS na bratislavských Pasienkách, jediný zdroj známých každoměsíčních setkání Mečiara s voliči, které se staly fenoménem.

"Jedním z důvodů byla frustrace ze stavu dnešního Slovenska. Z politiky, korupce a společnosti, která si neustále volí vůdce bez svědomí. Myslím si, že se z tohoto začarovaného kruhu nevymotáme, když se nevrátíme zpět v čase a neuvědomíme si, kde a jak to celé začalo," objasnila Tereza Nvotová motivaci k natočení filmu.

Mečiar bude mít českou distribuční premiéru 8. března na festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Tereza Nvotová následně s filmem vyráží na tour po filmových klubech a doprovodí i vybrané regionální projekce v rámci Jednoho světa. Distributorem na území České republiky je Asociace českých filmových klubů.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!