Chabý pokus o gotický horor jménem Winchester

Chabý pokus o gotický horor jménem Winchester50%

Tvůrci loňského Jigsaw zfilmovali slavnou legendu o sídle Winchesterů. Ze snímku se však vyklubal nepodařený horor napěchovaný žánrovým klišé.

Po vcelku úspěšné Ženě v černém s Danielem Radcliffem v ústřední roli se po šesti letech objevil další gotický horor, který se inspiroval událostmi v údajně nejstrašidelnějším domě Spojených států. Do bývalého sídla lady Winchester v Kalifornii rok co rok míří davy turistů; co se zde však před více než stoletím událo, není dodnes jasné.

Píše se rok 1906 a ovdovělého psychiatra Erika Price (Jason Clarke), který utápí svůj žal v nevěstinci, sklenkách tvrdého alkoholu a drogách, požádá jeden ze zaměstnanců zbrojovky Winchester Repeating Arms Company, aby navštívil a vyšetřil majitelku společnosti a vdovu po zakladateli Sarah Winchester (Helen Mirren), jež prý trpí halucinacemi.

Price se vydá do jejího monstrózního sídla s nespočtem pokojů, které se neustále rozrůstá o další. Sarah totiž věří tomu, že je prokletá a že duchové lidí, kteří byli zabiti nebo se zasebevraždili zbraní od její zděděné firmy, pronásledují její rodinu a nutí ji stavět místnosti totožné s těmi, v nichž zahynuli. Pragmatický lékař zprvu jejím zkazkám nevěří, ale jen do chvíle, než přítomnost duchů s nevyřízenými účty pocítí na vlastní kůži.

Sériová výroba děsu

Zdá se to jako ideální námět na horor, bohužel jde jen o chabý pokus. Nepomohlo mu ani zasazení do historie, což skvěle uplatnil například tvůrce žánrové klasiky Ti druzí Alejandro Amenábar. Ačkoli se ve Winchesteru bratřím Spierigům, kteří jsou režiséři, scenáristi a jedno z dvojčat dokonce i filmový skladatel v jednom, podařilo navodit obdobnou atmosféru díky zdařilým kostýmům a maskám, snímku chybí něco, čím by se vymykal sériové hororové výrobě.

Laciné triky zastraší možná tak malé děti, které něco podobného spatří poprvé. Winchester je napěchovaný žánrovým klišé – vícekrát se v něm objevil typický úvodní jumpscare, kdy cosi šramotí ve skříni a když ji napjatý hrdina hbitě otevře, ukáže se, že si z něj jen někdo (živý) tropil žert. Ve scénáři nechybí hororové fráze typu „Jdou si pro nás“ a výčet by takto mohl dál pokračovat.

Dva zásadní nedostatky představuje jednak nesmyslné zhmotnění duchů, kteří v počítačové úpravě vypadají jako cínoví vojáčci v životní velikosti, a tím pádem postrádají děsivost. Druhou chybou byla spojitost naštvaných duchů s Winchesterovou společností, jež dodávala zbraně do války Severu proti Jihu. Mrtví Sarah vytýkají vyzbrojování, které zapříčinilo smrt jejich nejbližších. Jádro filmu se tak stává spíše pacifistickým apelem než hororem.

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Winchester: Sídlo démonů

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: archiv BontonfilmFoto: archiv Bontonfilm
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!