Rozhovor: DJ Rydel už brzy rozproudí Sonne Edition

Rozhovor: DJ Rydel už brzy rozproudí Sonne Edition 

Headlinerem jubilejního pokračování Sonne Edition bude známý holandský producent a DJ Rydel, v současné době žijící v Ljubljaně, hlavním městě Slovinska.

Ahoj Rydele, co pro tebe znamená techno?
Techno je pro mě energická a groovy hudba, vytvořená pro maximální efekt na párty. Už žádné dlouhé breakdowny nebo zbytečné melodie, které rozbijí tempo. Techno hudba umožňuje svobodu pro kreativní a rychlé mixování, scratching a efekty.

Jakou hudbu a kde ji nejraději posloucháš?
I když hraji hlavně house a techno, tak poslouchám doma všechny druhy hudby. Stále většinou techno, ale i spoustu trance, DNB, hiphopu a breakbeatu. Skladby od The Prodigy, Dub FX, Leftfield a Underwold, jsou řazeny vysoko v mých playlistech.

V Česku zahraješ po delší době, jak se ti u nás líbí?
Úžasné!! Kdyby bylo na mně, byl bych u vás mnohem častěji. Miluji u vás hrát. Lidé jsou vždycky šťastní, když mě vidí a slyší a ta odezva na parketu potom bývá úžasná!!

A co české holky, pivo?
Hahaha, věděl jsem, že se mě na tohle zeptáš. Nemůžu říct, že jsem se až doposud nesnažil, ale nejsem nějaký lovec holek nebo pivní maratónec. Většinou si spíše užívám ten pohled z dálky. Hahaha

Ty jsi také producent. Prozradíš nám v čem skládáš muziku?
Používám FL Studio. Je to software se kterým se cítím nejlépe. Dříve jsem vlastnil Maca a hudební program Logic, který jsem používal už dříve, ale v této chvíli jsem se zase vrátil ke svému FL Studiu. Funguje pro mne ideálně a zatím nehodlám měnit.

Letos jste založili s přáteli New World Order Records, co od něj čekáte? Jaké máte s labelem plány? A kteří DJs u vás vydávají své tracky a remixy?
NWOR je skvělý kolektiv lidí, se kterými si perfektně rozumím. Spolupracujeme se Simonem a Darjanem na nových tracích pro distribuce. Neděláme jenom techno, ale i progressive a chillout/ambient. Nabízíme pomoc neznámým a začínajícím umělcům. Kvalitní hudba je naše motto a doufám, že se nám bude nadále dařit.

Jak moc času trávíš na sociálních sítích, jako jsou Facebook, MySpace, SoundCloud, apod.?
Příliš mnoho. Jsem připojen 24 hodin 7 dní v týdnu. Vždycky když pracuji na nějakém tracku, píši text nebo dělám design, vždy mám na pozadí otevřený prohlížeč s Facebookem. Miluji to. Je to potřeba pro djje, aby se tímto prezentoval na webu, prezentoval svoji aktuální produkci a byl v kontaktu se svými fanoušky. Nezbývá mi jiná možnost, protože zatím nejsem natolik bohatý jako Guetta, abych za sebou mohl mít silný marketingový team, který by se o mne staral. HAHA

Viděl jsem tvoje video za mixážním pultem, kde vůbec nemáš sluchátka, proč to? Je to něco jako zpestření DJsetu?

Vždycky jsem takhle cvičil, i s vinylama. Hraní bez sluchátek tě nutí reagovat rychleji a umožňuje větší volnost. Žádná zbytečná tlačítka pro zapínání sluchátek. Jsi takhle více ve spojení s davem. Když si dáš sluchátka na hlavu jsi do jisté míry oddělen s lidma na parketě.

Mám rád, když publikum vidím a zároveň slyším totéž co oni. Viděl jsem jednoho DJe, který měl na hlavě sluchátka, byl natolik zabraný do hraní, že ani nepostřehl, že všichni lidi z parketu odešli. Vypadalo to hloupě. Pokud chceš míchat bez sluchátek musíš mít kvalitní odposlech a nejlépe hned 2 na každé straně.

Pocházíš z Holandska ale nějakou dobu žiješ ve Slovinsku, co tě k tomu vedlo se přestěhovat o velký kus dále, více na východ Evropy?
Rozdíl. Chtěl jsem a potřeboval jsem změnu. Jelikož jsem už dříve hrával ve Slovinsku, tak tohle rozhodnutí bylo jasně dané. Slovinsko je malá, ale skvělá, krásná a různorodá země. Příroda je zde fantastická. Lidé přátelští a hranice na všech stranách jsou mi blízko :-)

Jak bys srovnal taneční muziku těchto dvou zemí?
Amsterdam má přemíru klubů a parties. Děje se tam pořád něco. Spousta lidí, mnoho turistů. Slovinsko má hodně djs. Každý druhý návštěvník párty je dj, ale scéna je zde malá. Z důsledku ekonomické krize je někdy problém klub, nebo party zaplnit kluberama. Nicméně je zde velmi dobré jádro lidí, kteří milují djjing, milují párty a to je pro mě nezapomenutelné!!!

Vystoupil jsi již na mnoha akcích po celé Evropě, měl jsi i zajímavou zastávku v Kolumbii, jak sis je užíval? Máš nějakou hezkou vzpomínku na nějakou zdejší párty?
Cestování za hraním je vždycky trochu stresující, protože nevíš co tě tam čeká. Obvykle ale vše dopadne dobře. Zážitky z Kolumbie byly velice divoké. Několik letištních bezpečnostních kontrol. Můj kamarád byl zadržen, protože měl neplatné vízum. Když jsme jeli ve voze na hotel byli jsme bombardování prázdnými láhvemi, honičky po chodníku, rozbitá okna..byla to zábava?

Je u vás rivalita v Djingu?
Jak jsem již říkal dříve. Každý druhý člověk je zde dj. Na jednu stranu je to dobré, že máte kolem sebe zdravou konkurenci, ale je také velice obtížné být v čele a nějakým způsobem zaujmout. Produkce mi v tomhle hodně pomáhá, i když každý druhý dj je i producent a vlastní nějaký label. Není to vůbec jednoduché.

Na Sonne se s tebou představí také tvůj slovinský kolega the Frog, co bys nám o něm řekl?
The Frog je skvělý kluk. Dobrý přítel, respektovaný kolega a je s ním nehorázná sranda. Skvěle se mi s ním hraje a cestuje. Dokáže udělat skvělou atmosféru na párty. Je to velmi talentovaný producent a dj. Miluji jeho sety a jsem velice rád, že může na Sonne Edition vystoupit spolu se mnou.

Představíš se u nás na jubilejním díle Sonne Edition, oslavě agentury Strobe, jak se těšíš? Co bys vzkázal zdejším partypeople?
A to jsou vánoce, že? Tak to je mnoho důvodů pro skvělou párty, až je to nezdravé. HAHA
Co bych vzkázal? Hmm. Nejsem moc dobrý na nějaké vzkazy. Radši bych chtěl svou hudbou lidem něco předat. Ale JO!! Těším se za vámi do Čech a pokusím se zahrát ten nejlepší set co mi moje možnosti dovolí. Chci vidět všechny řádit až do konce party a do konce aferparty!!!

Děkuji za rozhovor a těším se na pořádný banging techno set :-)
Já také děkuji. Těším se na „banging“ pro vás.

-připravil Skein-

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!