Současné britské umění vystavuje Galerie Černá labuť. Soustředí se hlavně na stuckismus

Současné britské umění vystavuje Galerie Černá labuť. Soustředí se hlavně na stuckismus 

Jedenáct současných slavných i méně známých umělců z Velké Británie prezentuje do 1. dubna pražská Galerie Černá labuť. Vedle proslulých stuckistů Charlese Thompsona, Paula Harveyho nebo Joea Machinea se návštěvníci seznámí s řadou autorů těžících originálním způsobem z reflexe fotografie i z předválečného surrealismu.

Výstava pojmenovaná Současné britské umění představuje britské umělce, kteří stojí mimo aktuální mainstream. Kromě známých stuckistů představí kontemplativní krajiny Anny Keen, díla Jonathona X. Coudrilla či portrétní tvorbu Raoofa Haghighiho.

Na tradiční proud britské figurální malby navazuje William Balthazar Rose, ironické komentáře předválečné avantgardy najdeme v díle Eamona Everalla. Mimo kategorie stojí abstrakce Chrise Parkse, které odrážejí mikroskopické momenty dění v kapalinách.

Společnost Art Lines výstavu uspořádala ve spolupráci s britským umělcem a kritikem Edwardem Lucie-Smithem, který je autorem známé publikace Art Today. „Jeho rady a osobní tipy nám pomohly najít zajímavé a dosud ne zcela doceněné umělce, za nimiž ale stojí respekt řady poučených výtvarných nadšenců, znalců i teoretiků. Základem jsou pak díla stuckistů, jimž se s Art Lines dlouhodobě a systematicky věnujeme,“ uvedl partner společnosti Ondřej Škarka.

Velká Británie začala dominovat na poli výtvarného umění zejména v období po druhé světové válce, kdy nejvíce rezonovalo jméno figurativního malíře Francise Bacona. V 70. a 80. letech se v Londýně rozvinula řada různých konceptuálních proudů, které mu navrátily pozici evropské umělecké metropole. Na ně navazuje i současná obnovená vlna zájmu o malbu, doprovázená revizí starších uměleckých postupů.

Foto: Eamon Everall: Bethsheba. Zdroj: archiv Art Lines

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Joe Machine: Study of Anna Geislerová. Zdroj: archiv Art Lines
 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!