Nejnovější články » Filmové novinky

Noční hra: originální odpočinková komedie, co se nebojí zajít do extrémů (recenze)

1.3.2018,

Skupina přátel se pravidelně setkává jeden večer v týdnu a hraje deskové hry. Vše probíhá jako obvykle, až na tu výjimku, že se tentokrát účastní i úspěšný bratr jednoho z nich, který na ně obvykle nemá čas. Nabídne, aby se příští herní večer pořádal u něj doma, což zní jako příjemná změna… dokud se neukáže, že “hra” nebude deskovka, nýbrž řešení tajemného únosu jednoho z nich.

V KINECH: Noční hra / Game Night

Max (Jason Bateman) a Annie (Rachel McAdams) se setkali jak jinak než při hře. Od té doby jsou skvělým týmem - až do té míry, že ji v rámci společenské hry požádal o ruku, následně měli svatbu s herní tématikou a nyní pořádají pro přátele herní večery u sebe doma. Oba jsou velice soutěživí, proto Max nesnáší úplně dobře přítomnost svého bratra Brookse (Kyle Chandler), který je o poznání úspěšnější snad ve všech oblastech života a rád na to upozorňuje a připomíná to.

Jejich pravidelných herních večerů se také účastní Kevin se ženou Michelle (Lamorne Morris a Kylie Bunburry) a ne úplně bystrý Ryan (Billy Magnussen), který si normálně vodí pokaždé jinou "barbínu", dohromady však jejich tým pociťuje značný hendikep nedostatku IQ, a tak se tentokrát rozhodl změnit taktiku a přivést si účetní od nich z firmy (Sharon Horgan), o níž si myslí, že musí být chytrá, protože je to Britka. O pozvání na herní sedánek intenzivně usiluje i extrémně podivný soused Gary (Jesse Plemons), bohužel ho však skupina mezi sebou nechce, což Gary nese opravdu těžce.

V průběhu celého filmu divák - ostatně stejně jako většina postav - neví, co je reálné a co je jen hra. Fiktivní pátrání po uneseném Brooksovi se poněkud zvrtlo a z kompetitivní logické hry luštění hádanek a hledání nápověd se stává bláznivá akce, kde se rozhodně nešetří zbraněmi, amatérskými automobilovými honičkami a krví. Na zábavnosti celé akce přidává zejména hlavní herecká dvojice, která výborně představuje obyčejný pár, co si žije svůj zajetý stereotyp, řeší obyčejné problémy a nijak se nehroutí z toho, že ne všechno klape podle plánu a některé věci se nepovedou napoprvé. Jejich společné interakce i komentáře různých situací dávají divákovi pocit, že to jsou “jenom lidi”, navíc s dobrým smyslem pro humor a pozitivním přístupem k věci, spíše než aby jejich dialogy působily uměle a nepřirozeně.

Film ve skutečnosti není žádným oscarovým blockbusterem či jedním z kinematografických divů světa, hlavně příběh je často dosti přitažený za vlasy a některé z postav jako by měly jen jednu jedinou vlastnost, motiv či zálibu a nic jiného se o nich v celém příběhu nedozvíme - a to navzdory tomu, že prostoru pro všechny je tam dost. Přesto lze Noční hru doporučit ke zhlédnutí v kině. Pokud máte rádi hry všeho druhu a nevíte, jak vyplnit čas mezi zimní premiérou Jumanji a filmem Ready Player One, který přijde do kin za měsíc, na Noční hru si zajděte. Je to odpočinkový snímek, co vás možná neoslní hlubokými myšlenkami, nedojme vás a ani vás nejspíš nedonutí si napětím okousat nehty, můžeme však slíbit, že se u něj pobavíte, vypnete každodenní starosti a zrelaxujete. A o to přece při takové hře většinou jde.