Březnové výstavy ve východních Čechách: móda z válečných let či socialistické plakáty

Březnové výstavy ve východních Čechách: móda z válečných let či socialistické plakáty 

Milovníky protektorátní módy jistě potěší březnová výstava v náchodském muzeu. Kdo se zajímá o poválečnou historii Československa, neměl by si nechat ujít výstavu propagandistických plakátů v muzeu ve Dvoře Králové nad Labem.

1. Současná jihočeská keramika

Příznivci hrnčířského řemesla by neměli minout výstavu výrobků Jana Vítka a Patrika Folíře, která se koná v Muzeu hry v Jičíně. Keramiku vytváří klasickým způsobem na hrnčířském kruhu s vlastnoručně vyrobenou keramickou hlínou. „Hrnčíř nemá žádnou moc, a tak je každý výpal jedinečný a otevírání pece je velké vzrušení, které po letech nezevšední,“ shodují se oba hrnčíři. Více zde.

2. Protektorátní móda

Československou módu v době nacistické okupace v letech 1939 až 1945 přibližuje výstava Móda za časů protektorátu, kterou aktuálně hostí Regionální muzeum v Náchodě. Přijďte se přenést do doby nesvobody, která se však stala ikonickou pro své okázalé šaty z protektorátních filmů i skromnější oděvy vlivem přídělového systému na látky. Více zde.

3. Plakáty z dob socialismu

Výstava s lehce ironickým názvem K lepším zítřkům představí propagandistické plakáty z let 1948 až 1968, na nichž lze vidět konkrétní výjevy ze života socialistického člověka i některé zlomové události této éry. Spatříte ženy coby traktoristky, heroizované postavy horníků, hutníků, vojáků či milicionářů. Plakáty si v Městském muzeu Dvůr Králové nad Labem můžete prohlédnout do 25. března. Více zde.

4. Tradice jarních svátků

Současné masopustní masky ze Sebranic, historické masky z Trstěnice, vynášení Morany, tradice zdobení kraslic na Litomyšlsku, jednotlivé postní neděle a významné dny pašijového týdne – to vše představuje výstava nazvaná Od masopustu do VelikonocRegionálním muzeu v Litomyšli. 24. března se navíc můžete zúčastnit velikonočních dílen a ozdobit si kraslice, vyrobit si pomlázku nebo se podívat na vynášení Morany. Více zde.

5. Černobílé snímky průmyslového města

Pardubický fotograf Jiří Toman byl jedním z mála zdejších umělců, který výrazně přesáhl hranice svého rodného kraje. Na jeho výstavě konané v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí však najdete zejména jeho snímky z prostředí Pardubic, které mají kromě umělecké i velkou dokumentární a historickou hodnotu. Jeho práce charakterizuje smysl pro výtvarný humor, hru a experiment. Více zde.

Foto: Z výstavy Móda za časů protektorátu. Zdroj: archiv Regionálního muzea v Náchodě

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!