Březnové výstavy ve Slezsku: big-beatové šedesátky i Dalího surrealismus

Březnové výstavy ve Slezsku: big-beatové šedesátky i Dalího surrealismus 

Březnové výstavy ve Slezsku vás vrátí do minulosti – opavská galerie se zaměřila na šedesátá léta spojená s big-beatem, třinecké muzeum na významného surrealistického umělce 20. století. Do dob války v Zálivu vás přenesou fotografie vystavené v Havířově.

1. Snímky z války v Perském zálivu

Výstava Dum spiro spero (v překladu Dokud dýchám, doufám) přibližuje na víc než stovce fotografií nasazení 601. skupiny speciálních sil generála Moravce v Kuvajtu, Iráku a zejména v Afghánistánu. Navštívit ji můžete během března v Památníku životické tragédie, který spadá pod Muzeum Těšínska. Více zde.

2. Big-beatová nostalgie

Bigbítové kapely, kluby, taneční čaje, diskotéky, majálesy a malá divadla. Všechno spojují šedesátá léta. S mladou opavskou kulturou této éry vás seznámí výstava v Galerii Obecního domu v Opavě, která je přeměněna do klubu mládeže v tehdejším stylu včetně nainstalovaného pódia, funkčního baru a literárního koutku s hudební kulisou – mixu nahrávek ze šedesátek. Více zde.

3. Negativy z Jablunkova

Na výstavě Mimo čas…, která se v Muzeu Beskyd koná do 11. března, vzpomíná rodák z Jablunkova Marcel Honza na dětství strávené v tomto městečku. Na jeho nezvětšovaných negativech, pořízených dřevěnou kamerou Kodak, najdete odcházející přítomnost dřevěných stavení i původních, takřka pralesních krajin. Autor snímky zpracoval klasickou metodou mokrého procesu v temné komoře. Více zde.

4. Šokující Salvador Dalí

Nejslavnějšího španělského surrealistického malíře Salvadora Dalího představuje výstava s podtitulem Zrození tekuté touhyMuzeu třineckých železáren a města Třince, kterou lze navštívit do 25. března. Zhlédnete sedmdesát grafik s nejznámějšími náměty autorovy tvorby nebo ilustrace k Dantově knize Božská komedie či Zpěvům Maldorovým. Více zde.

5. Černobílý masopust

Jak probíhají masopustní oslavy ve Starém Městě u Bruntálu a v obci Hrčava na pomezí Čech, Polska a Slovenska, vám prozradí černobílé snímky Dalibora Bednáře na aktuální výstavě v bruntálském zámku. Autor pracuje výhradně s analogovou zrcadlovkou a své fotografie vyvolává v temné komoře. Snímky zásadně neořezává a využívá plného formátu. Více zde.

Foto: Z výstavy děl Salvadora Dalího v Třinci. Zdroj: archiv WERKzone

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!