Oscar 2018: Redaktoři informuji.cz tipují vítěze

Oscar 2018: Redaktoři informuji.cz tipují vítěze 

Už jen pár hodin zbývá do vyhlášení letošního ročníku cen Americké filmové akademie. Kdo získá Oscara si v několika vybraných kategoriích tipli také členové filmové redakce serveru informuji.cz

A Oscara získává...Magická věta se dočká svého dokončení už za pár hodin. Po vyhlášení nominací má nejvíc šancí na zisk zlatého rytíře Tvář vody režiséra Guillerma Del Tora. Trumfy má ale v rukávu i drama o nevyjasněné vraždě mladé ženy a její cílevědomé matce Tři billboardy kousek za Ebbingem. Jak si vůbec stojí jejich konkurenti? A kdo nakonec vystoupá na pódium Dolby Theatre v Hollywoodu? Filmová redakce informuji.cz přináší těsně před branami oscarového finále své tipy na vítěze.

Nejlepší film a nejlepší píseň (Dominika Kubištová)

Tradičně nejsledovanější závod sezóny, tedy boj o titul nejlepšího filmu spolu letos svádí devět snímků, z nich mají ale opravdovou šanci jen dva – Dunkerk Christophera Nolana a Tvář vody Guillerma del Tora. Za oběma stojí uznávaní režiséři, kteří jsou známí svým osobitým stylem, a kteří ani tentokrát nezklamali své fanoušky. Oba sázejí zejména na vizuální stránku - Dunkerk spíš na velkolepost a Tvář vody zase na jednu podivnou postavu. U obou dvou navíc nestačí jen jedno zhlédnutí. Při každém dalším totiž objevíte drobnost, která nebyla na první pohled zřejmá. Tvář vody má navíc skvělé herce, kteří vnášejí do fantasy příběhu opravdovost, Dunkerk silné téma a hudbu Hanse Zimmera. Vítěze tedy bude muset porota vybrat zřejmě podle toho, jak padne mince, momentální nálady nebo pozice Saturnu, jisté ale je, že filmový zlatý grál by si zasloužily oba.

Dej mi své jméno bývá díky tématu nepochopené homosexuální lásky často přirovnáván ke Zkrocené hoře a stejně jako drama Anga Leeho si našel poměrně rychle své diváky. Ty, které neuchvátil tématem, se mu navíc alespoň podařilo okouzlit hudbou, zejména skladbou Mystery of love. Píseň amerického multiinstrumentalisty Sufjana Stevense nad ostatními nominovanými vyniká zejména proto, že se nesnaží cílit na mainstreamovou hudební produkci, naopak jde mu o to vyprávět hlavní pointu filmu notami. V pomalé melodii a mezi jemnými, hebkými slovy je skoro cítit léto, láska, zklamání nebo tajemství, tedy hlavní témata snímku. Každá nota i slovo má své místo a dohromady vyprávějí příběh, který slova nikdy nedokážou popsat.

Nejlepší herci v hlavní rolích (Kateřina Kočí)

V kategorii Nejlepší herečka je opravdu velká konkurence, jeden skvělý ženský herecký výkon vedle druhého. Meryl Streep (Akta Pentagon) v roli majitelky novin sice poukazuje na aktuální téma - ženu, snažící se prosadit v čistě mužských kruzích - na vítězství to ale zřejmě stačit nebude. Streep je profesionálka, od níž bychom ani horší herecký výkon nečekali, a toto žádná nijak náročná role nebyla. Saoirse Ronan a Margot Robbie jsou obě teprve vycházejícími hvězdami, které překvapují a baví, na druhou stranu nevíme , co od nich čekat, a i když mají obě velkou šanci na výhru, protože obě odvedly úžasnou práci (a snímky Já, Tonya i Lady Bird oba na výkonu svých hlavních hereček stojí), jaký dojem dělají na akademiky odhadujeme těžko.

Sally Hawkins ve filmu Tvář vody sice také diváky překvapila (zejména díky tomu, že její postava je němá, měla tedy práci o něco těžší), úspěch tohoto snímku je však nejspíše založen na celkovém dojmu a atmosféře, herečka je zde pouze jedním dílkem skládanky. Největší favoritkou v ženské herecké kategorii je však bezesporu Frances McDormand ve filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem, kde představuje drsnou a životem ošlehanou matku samoživitelku, která se snaží všemi způsoby přimět policii, aby pátrala po vrahovi její dcery. Film je unikátní po všech stránkách, skvělá McDormand tomu však nasazuje korunu a sošku si z nominovaných zaslouží asi nejvíce, na výhru tedy tipujeme ji.

Z mužských hereckých výkonů je výběr o dost jednodušší. I když některé filmy - třeba Dej mi své jméno - v ČR teprve budou mít premiéru (a některé ji dokonce ani mít nebudou - Roman J. Israel, Esq.). Největší šanci dáváme Garymu Oldmanovi ve filmu Nejtemnější hodina. Jeho herecký um mu doposud zatím ještě vítězkou sošku nepřinesl, nyní nás však zavedl do období chaosu v začátku druhé světové války a představil nám podivínského premiéra Winstona Churchilla, který nepochybně může za to, jak vůbec dnes vypadá mapa světa. Ztvárnil ho tak výborně, že si sošku bezpochyby zaslouží. Oldman, zde pomocí skvělých maskérů změněn k nepoznání, byl pro roli jedné z nejvýznamnějších postav 20. století skvělou volbou a odvedl úžasný výkon.

Nejlepší původní a adaptovaný scénář, nejlepší herci ve vedlejších rolích (Tomáš Fiala)

O cenu v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli se zřejmě poperou ochránci zákona kousek za Ebbingem. Vzhledem k tomu, že Sam Rockwell má už ve sbírce Zlatý glóbus i cenu BAFTA, bylo by velkým překvapením, kdyby Oscara nezískal. Woody Harrelson je sice více než zdatným soupeřem, ale ve snímku Martina McDonagha dostává prostor právě sympaťák (tak trochu zrozený pro role mírně vyšinutých lidí) známý například ze Sedmi psychopatů nebo druhého Iron Mana. Richard Jenkins ve Tváři vody nehraje natolik výjimečně a Christopher Plummer dokázal jen tak tak doběhnout na start oscarového závodu, když na poslední chvíli nahradil ve Všech prachách světa hříšníka Kevina Spaceyho. Willem Dafoe účinkuje ve výjimečném snímku (The Florida Project), kterému se ale nedostává tak veliké pozornosti akademiků – chybí totiž v soutěži o hlavní cenu.

Ženy ve vedlejších rolích jsou na tom podobně. Allison Janney, coby matka krasobruslařky Tonyi Harding, podle nás zkompletuje hattrick a ke Zlatému glóbu a ceně BAFTA obdrží i sošku zlatého rytíře na filmové cívce. Z konkurentek by ji mohla ohrozit snad jen Laurie Metcalf – další matka – tentokrát ze snímku Lady Bird. Mary J. Blige či Lesley Manville zřejmě šanci nemají. Octavii Spencer předchází skvělá pověst. Svého Oscara už má ale za Černobílý svět a třetí nominaci (ještě vedle Skrytých čísel) nepromění.

Nejlepší adaptovaný scénář má nabité startovní pole. Vedle epilogu k filmovému Wolverinovi akademici nominovali režijní prvotinu scénáristy Aarona Sorkina, příběh nejhoršího filmu všech dob The Disaster Artist, maloměstské drama Mudbound a letní gay romanci Dej mi své jméno. Právě poslední jmenované dílo z pera (či klávesnice) Jamese Ivoryho má asi nejsilnější oscarové parametry. Figuruje navíc i jako favorit v hlavních kategoriích. O vítězi nemůže být pochyb.

Jeho originální kolega v soutěži se tipuje o něco hůře. Přesto statistiky hovoří ve prospěch Tří billboardů kousek za Ebbingem, jednoho z favoritů celého klání. Ač ambiciózní díla s řadou nominací, Tvář vody ani Lady Bird zřejmě nebudou mít nárok. Hororové Uteč a komediální Pěkně blbě jsou už příjemným překvapením v nominacích a zřejmě se s čestným zařazením do seznamu spokojí.

Nejlepší zahraniční film a nejlepší animovaný film (Kristýna Čtvrtlíková)

V kategorii se objevily, až na výjimku v podobě chilského LGBT snímku Fantastická žena, filmy evropského původu, z nichž má širšímu publiku nejvíce co říct syrové ruské drama Nemilovaní. Vyhořelý manželský pár na pokraji rozvodu paradoxně spojí zmizení syna, který jim byl dosud spíš na obtíž. Depresi z režisérovy demonstrace soudobé konzumní a odcizené společnosti umocňuje ponurá zimní atmosféra. Několikanásobný držitel filmových ocenění Andrej Zvjagincev by se za tento kvalitní počin sošky dočkat mohl.

Převážná část animované produkce cílí na nejmenší diváky a studia jako DreamWorks nebo Pixar sekají takto zaměřené filmy jako Baťa cvičky. Doby Toy Story nebo Hledá se Nemo z přelomu milénia už jsou však nenávratně pryč a každý film, který vybočuje z mainstreamu ohraných dětských komedií, je klenotem. Letos se objevil skutečný unikát – polsko-britské životopisné drama S láskou Vincent, poskládané z téměř 67 tisíc rozpohybovaných olejomaleb. O konci života proslulého malíře pojednává se snahou uvést na pravou míru rozporuplné informace o jeho osudu.

Nejlepší hraný a animovaný krátkometrážní film (Jakub Müller)

V sekci krátkých animovaných filmů je favoritem snímek Negative space. Narozdíl od ostatních nominovaných není jen pouhým vtipem ani pouze roztomilým výchovným animákem, ale během svých pěti minut servíruje, v perfektně zabalených kufrech, silný příběh o vztahu otce a syna. Tento loutkový animák vyniká zábavnými vizuálními nápady a závěrečnou tragikomickou pointou, a právě ta film vyzdvihuje nad ostatní v jeho kategorii.

V kategorii krátkých hraných filmů se letos objevila silná konkurence těžkých dramat, často podle skutečných událostí. Současná Amerika bude nejspíš nakloněna hlavně skvěle napsanému dramatu DeKalb Elementary, o střelbě na základní škole v Atlantě. Jednoduše nasnímaný příběh, s tématem, které právě rezonuje americkou společností, je skvělý především díky atmosféře plné napětí a hereckým výkonům v hlavních rolích - ohrožené recepční a mentálně labilního střelce.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!