Březnové výstavy v jižních Čechách: udržitelný design i pocta Alfredu Hitchcockovi

Březnové výstavy v jižních Čechách: udržitelný design i pocta Alfredu Hitchcockovi 

Do velikonoční atmosféry vás naladí českobudějovická výstava O červených vejcích upozorňující na dnes již skoro zapomenutou jihočeskou tradici. V prachatické galerii najdete kolekci Trash Made s designovými předměty z použitých materiálů, výtvarník Daniel Pitín zase v Domě umění v Českých Budějovicích vzdává hold významné filmové osobnosti.

1. Výtvarná adaptace Hitchcockova filmu

Odkaz na filmového režiséra Alfreda Hitchcocka a jeho známý počin Okno do dvora v sobě skrývají díla Daniela Pitína na výstavě Broken Windowsčeskobudějovickém Domě umění. Reflektuje tak současnost plnou hashtagů #MeToo a digitálního sledování a srovnává ji s klasickým kinematografickým dílem, v němž James Steward špehuje neznámé osoby podobně jako dnešní lidé. Více zde.

2. Design z použitých přístrojů

Udržitelná nemusí být jen móda, ale i vysloužilé elektrické přístroje. Kolekce Trash Made vystavená v Centru architektury a designu Neumannka v Prachaticích představuje designové produkty z již použitých materiálů a součástek, určených k recyklaci nebo likvidaci, v nichž autoři našli další potenciál. Zhlédnout je můžete do 28. března. Více zde.

3. Akvarely z cest

Pražská rodačka a dcera slavné fotografky Marie Michaela Šechtlová, která natrvalo zakotvila v Táboře, prezentuje ve zdejší Galerii U Radnice svůj výběr akvarelů z rozsáhlého cyklu s pracovním názvem Z Tábora až na konec světa. Absolventka UMPRUM se kromě nich věnuje také litografii, olejomalbě a suché jehle. Výstava bude otevřena do 16. března. Více zde.

4. Tři písečtí výtvarníci pod jednou střechou

Jedna z částí Alšovy jihočeské galerie se momentálně rekonstruuje a výstavy se tak konají v českobudějovické Galerii Mariánská. Zde si můžete prohlédnout výstavu Písek do hodin, které představuje tři rozdílné písecké umělce – Václava Rožánka věnujícího se abstrakci, portrétistu a krajináře Františka Romana Dragouna a figuralistu i ilustrátora Romana Kubičku. Více zde.

5. Jihočeské červené kraslice

Bez červených vajec by to v minulosti na jihu Čech nebyly Velikonoce. Tradiční jarní výstava v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích ukáže třeba krajkové kraslice z Jindřichohradecka i jiné techniky zdobení vajíček, třeba pomocí slámy, textilu nebo papíru, a také vzdělávací videa o tom, jak se vůbec kuřata líhnou. Více zde.

Foto: Z Hitchcockova snímku Okno do dvora. Zdroj: archiv Domu umění České Budějovice

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!