Březnové výstavy v západních Čechách: československá vojenská technika či snímky Kalifornie

Březnové výstavy v západních Čechách: československá vojenská technika či snímky Kalifornie 

Sté výročí Československa připomíná výstava v Přešticích, která návštěvníky seznámí s tuzemským vojenstvím minulého století, nebo expozice v Domažlicích zaměřená na přelomové roky v regionální historii. Fotograf Pavel Veselý přibližuje svou cestu do Kalifornie na fotografiích vystavených v muzeu ve Františkových Lázních.

1. Domažlické osudové roky

Na „osudové osmičky“ od vzniku Československa v roce 1918 do okupace sovětskými vojsky roku 1968 v rámci regionální historie se soustředí výstava v Muzeu Chodska v Domažlicích. Dozvědět se něco o přelomových událostech můžete i na komentovaných prohlídkách nebo se lze zúčastnit souběžné výtvarné soutěže, z níž nejlepší práce budou na podzim představeny na Chodském hradu. Více zde.

2. Světlo v trojrozměrném objektu

O hořkosti a tíži individuálního lidského údělu vypovídají díla Luďka Filipského, jehož výstavu prací z posledních deseti let s názvem Kapky světla můžete v klatovské Galerii U Bílého jednorožce navštívit do 18. března. Autor se postupně od figury propracoval až k prostorovým objektům, u nichž kromě hmoty zkoumá právě světlo. Více zde.

3. Vojenská technika z dob Československa

Kdo se zajímá o vojenskou historii Československa, neměl by minout výstavu pojmenovanou Československá armáda, která probíhá v Domě historie Přešticka. S výjimkou protektorátního období zahrnuje dobu od roku 1918 do rozpadu federace. K vidění jsou ruční palné zbraně, předměty denní potřeby vojáků, vybavená vojenská ložnice i jídelna a v neposlední řadě „politicko-výchovná světnice“ ze socialistické éry. Vyzkoušet si můžete i plynovou masku nebo rozebrání samopalu. Více zde

4. Útěk do uspořádaných struktur

Abstraktní díla Pavla Štýbra s prvky konstruktivismu, minimalismu a postmodernismu najdete na výstavě Světlo na přídělGalerii města Plzně do 25. března. Autor ovlivněný pop-artem pečlivě organizuje své obrazy do jasně daných struktur bodů a linií a snaží se naplno prožívat poetickou každodennost a utéct od dnešní doby plné nepořádku do světa čistých forem a harmonie. Více zde.

5. Ilustrace i výtvarné práce s textilem

Chebské muzeum představuje v expozici Litohrádky a jiné  Janu Vackovou, současnou grafičku, malířku a ilustrátorku knih pro děti i dospělé. Na kontě má tato umělkyně i několik školních učebnic a také výtvarných prací s textilem, a to především tzv. aradekor, vytvořený na principu netkané textilie, a textilní koláže. Její obrazy a knížku, do nichž přispěla, uvidíte od 2. března. Více zde.

6. Fotografie slunné Kalifornie

Původně kabaretní herec, poté televizní scenárista a nakonec fotograf. Taková je kariérní dráha Pavla Veselého, jehož výstavu snímků z několikeré návštěvy americké Kalifornie otevřelo Městské muzeum ve Františkových Lázních. Uvidíte stavby v Los Angeles i scenérie zdejších pouští. Více zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!