Museum Kampa ukazuje retrospektivu exilového umělce Pravoslava Sováka

Museum Kampa ukazuje retrospektivu exilového umělce Pravoslava Sováka 

Výběr z tvorby mezinárodně uznávaného grafika a malíře, jenž se v zahraničí etabloval jako tvůrce výjimečných grafických souborů, představuje Museum Kampa v Praze. Výstava bude otevřena od 24. února do 27. května.

Dílo českého rodáka Pravoslava Sováka je mnohem známější v zahraničí – umělec se objevil na řadě výstav, mimo jiné se zúčastnil 32. benátského bienále v roce 1972 a jeho práce byste našli v důležitých sbírkách mnoha významných institucí, jakou je třeba MoMa, Kupferstichkabinett Berlin nebo Národní galerie v Praze.

Výstava Krajiny času v Museu Kampa není klasickou chronologickou retrospektivou – uvádí výběr nejvýraznějších prací, jež jsou prezentovány na základě vnitřní spřízněnosti a ukazují, jak Sovák určité náměty ztvárňoval v rozličných časových obdobích.

Velkým tématem je například město, jehož proměnu je možné sledovat od raných grafik z konce 50. let až po velkolepé Walls reagující na velké metropole západního typu či fascinující Installation Imaginaire. Velký prostor dostávají také Sovákovy kresby s námětem krajin, pobřeží, městských celků či volné abstraktní kompozice vytvářené složitou technikou kombinující kresbu tužkou, perem, akvarel a kvaš.

Autor se nevyhýbal ani figurálním námětům – na výstavě je k vidění cyklus Indirect Messages (1970–1972), série Museums (vznikající od poloviny 70. let) či série Deserts a Beauties. Sovák si vytvořil specifickou formu skládaného obrazu, v němž se prolínají různé časové a obrazové vrstvy. Ve všech ukazuje mimořádnou vizuální invenci a technickou zručnost.

Pravoslav Sovák se narodil roku 1926 ve Vysokém Mýtě. Po druhé světové válce vystudoval uměleckoprůmyslovou školu a stal se asistentem malíře Jana Zrzavého na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Po roce 1948 pracoval jako horník a dělník na severní Moravě. Od poloviny 50. let působil jako grafik ve svobodném povolání, podílel se i na vizuálním řešení několika filmů. Po vpádu sovětských vojsk opustil Československo a emigroval do Německa. Dnes žije ve Švýcarsku, kam se přesunul před čtyřiceti lety.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Museum Kampa nabízí i další akce

Místo konání: Museum Kampa

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!