Parkova Pračlověka ocení jak děti, tak fotbaloví fanoušci, ostatní diváky ale příliš nepobaví

Parkova Pračlověka ocení jak děti, tak fotbaloví fanoušci, ostatní diváky ale příliš nepobaví 60%

Nick Park se do animovaného světa zapsal zvláštními postavičkami, které vypadají, jako by je vymodelovalo pětileté dítě, a humorem, který bez rozdílu ocenili malí i velcí. Bohužel časy Slepičího úletu jsou pryč a režisér si začal mezi diváky vybírat. Ačkoli v Pračlověku jsou pořád ty samé postavičky z modelíny, jeho vtipy ani příběh už není pro všechny.

Dug žije v době kamenné, ve světě, kde kromě lovu králíků s tlupou neexistuje příliš mnoho zábavy. Jednoho dne se ale poklidná doba kamenná po vpádu ozbrojených vojáku do údolí změní na dobu bronzovou a Dugova tlupa je odsouzena k vymření v pustině. Dug se odmítá vzdát. Společně s věrným přítelem prasetem Čumákem se mu podaří s dobou bronzovou vyjednat obchod. Údolí si nechá ta doba, která vyhraje zápas v posvátné hře, ve fotbale. Problém je, že v době kamenné ji pralidé už, nebo taky ještě, neuměli.

Není to úlet ani neoh(g)romí

Na rozdíl od Slepičího úletu nebo Wallace a Gromita, které si oblíbilo jak malé, tak dospělé publikum, Pračlověk je animovaný film určený pro děti a pro milovníky fotbalu. Děti se určitě zasmějí jednoduchém humoru spočívajícím zejména v neustálém padání na zadek, fotbaloví fanoušci se mohou pobavit na neustálých fotbalových narážkách, jako je Real Bronzio nebo že hráči doby kamenné mají skutečně nabitý arzenál.

Bohužel pro zbytek diváků, které fotbal nezajímá ani v reálném životě, si toho Nick Park mnoho nepřipravil. Většina vtipů zaměřených na fotbal je nepobaví a na dětské vtipy už odrostli. Pořád ale mohou obdivovat krásné „plastelínové“ postavičky. Jejich zdánlivá nedokonalost jim i v Pračlověku propůjčuje osobité kouzlo. Pokud přičteme podivný ptákogram, králíka, který se zřejmě nedá ulovit, a postavu chamtivého premiéra doby bronzové s francouzským přízvukem, stává se i pro odpůrce fotbalu z Pračlověka snesitelná, i když místy nudná podívaná.

Pračlověk i poučí

Za zmínku ale stojí zajímavý způsob, kterým režisér zjednodušil dějiny. Mezi dobou kamennou a bronzovou jako by v jeho světě neexistoval postupný přechod, jednoduše přijde několik ozbrojenců a najednou se doba změnila. Pračlověku se taky nedá upřít, že základní rozdíl mezi těmito dvěma historickými epochami ukazuje nenásilně, a tak se dětské oko může nechtěně i něco naučit, například jak se změnily zbraně, že vznikly peníze, nebo rozdíly v oblékání. Bohužel je to opět výhoda jenom pro děti.

Pračlověk nakonec zřejmě trochu doplatil na to, že autorka recenze bohužel patří do té skupiny diváků, která fotbal příliš neobdivují. I přesto ale Pračlověk patří k tomu nejslabšímu, co Nick Park filmovému světu nabídl, a to protože jeho pohádkový svět najednou není pro všechny. Je ale pravda, že u fotbalového fanouška by se pravděpodobně celkové souhrnné hodnocení o něco zvedlo.

Zdroj fotografií: www.csfd.cz

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Pračlověk

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!