Jeden svět bude bránit lidská práva i v kyberprostoru. Láká na 128 snímků i mezinárodní hosty

Jeden svět bude bránit lidská práva i v kyberprostoru. Láká na 128 snímků i mezinárodní hosty  

Problematika lidských práv se již netýká jen klasického fyzického světa. Čím více se stává internet nepostradatelnou součástí našeho každodenního života, tím více se pojí porušování lidských práv i s virtuálním světem. I na to chce letos upozornit festival Jeden svět.

Kolik toho o nás říkají naše online data? A jaké výzvy přináší rozmach sociálních sítí? Tomu se bude věnovat zahajovací snímek festivalu Jeden svět Čističi. Ten sleduje pracovní podmínky i životy takzvaných moderátorů sociálních sítí. Film o bezejmenných lidech, kteří ve filipínské Manille rozhodují o tom, co uvidíme na naší facebookové zdi, přijede do české metropole osobně představit jeho režisér Moritz Riesewieck. Kromě virtuálního světa Jeden svět letos nabídne problematiku lidských práv z mnoha různých úhlu pohledů. V Praze ve dnech od 5. do 14. března. Poté se přesune do dalších měst. 

Celkem se mohou zájemci těšit na 128 snímku z 52 zemí světa. I letos bude porota složená ze zástupců mezinárodních festivalů rozhodovat o tom nejlepším dokumentu v kategorii Česká soutěž. O cenu se utká celkem deset filmů. Mezi nimi nebudou chybět snímky Bohu žel o životě migrantů v Česku, Budovatelé říše o lokálních extrémistech bojujících proti islámu a dokument AsexuaLOVE, jenž divákům přiblíží českou subkulturu asexuálů.

Mezinárodní soutěž a Máte právo vědět tvoří další dvě soutěžní kategorie. První zmiňovaná představí snímky, jako jsou Vím, že tam jsi o Quentinovi, jenž se po autonehodě probudil ve stavu minimálního vědomí, a válečný film zachycující islámskou radikalizaci dětí O otcích a synech. V druhé kategorii se o cenu Poroty Václava Havla utká hned dvanáct dokumentů odkrývajících závažné porušování lidských práv nebo představujících příběhy lidí za lidská práva aktivně bojujících. 

Samozřejmě, že chybět nebudou ani tématické sekce. První z nich je Americana, jež nabídne bližší pohled na aktuální společenskou situaci v USA. Cestu Donalda Trumpa prezidentskými volbami představí Trumpoty, na postavení Afroameričanů upozorní dokument Čí jsou ulice? i Pro Akheema. Problematickou politiku vůči původnímu indiánskému obyvatelstvu přiblíží Na ostří s Tupými noži. Zkoušky, kterými si Evropa prochází v posledních letech pak přiblíží sekce Eurodom. Dokumenty v kategorii Za horizontem spojuje vzdálenost. Mezi kontinenty, lidmi i k sobě samému. Další snímky i programové sekce naleznete na oficiálních stránkách festivalu. 

Jeden svět nabídne kromě snímků také takzvané mluvící kino - sérii šesti velkých debat na aktuální témata rezonující společností. Již potřetí pozve festival své návštěvníky i do virtuální reality ve speciální VR kině. A samozřejmě nebudou chybět ani významní hosté. Mezi nimi protagonisté, režiséři a další tvůrci promítaných snímků, ale ani představitelé významných světových organizací. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Lucerna - Praha

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!