Březnové výstavy ve středních Čechách: novinářské fotografie i snímky dřevěnou kamerou

Březnové výstavy ve středních Čechách: novinářské fotografie i snímky dřevěnou kamerou 

Středočeské galerie a muzea nabízejí během začátku jara výstavu Czech Press Photo 2017 v příbramské galerii nebo unikátní snímky fotografické skupiny Český dřevák v galerii v Rakovníku.

1. Erotické koláže absolventky AVU

V městské výstavní síni v Benešově můžete do 30. března navštívit výstavu mladé malířky a čerstvé absolventky AVU Petry Haplové. Ve své tvorbě často reflektuje tělesnost a zkoumá hranice erotiky, vygradované až k absurdním závěrům. Její díla oscilují mezi humorem a surovostí. Více zde.

2. Kontroverzní umělec a performer

Do 24. března je v galerii Městského divadla Kolín otevřena výstava malíře, performera a fotografa Jiřího Surůvky, který patří mezi nejznámější současné ostravské umělce. Jeho ironická díla i akce se dotýkají kontroverzních společenských témat, dokonce i nacismu. V současnosti tvoří tištěná plátna počítačových obrazů podle fotografické předlohy, v nichž tematizuje různé stereotypy. Snad nejvíc uvízl v povědomí diváků jeho dvojportrét Hitlera jako malého nevinného dítěte s knírkem. Více zde.

3. Nejlepší české novinářské fotografie

Výstava Czech Press Photo 2017 doputovala z hlavního města do Galerie Františka Drtikola v Příbrami, kde ji můžete zhlédnout po celý březen. Uvidíte přes 500 fotografií od stovky autorů, které zachycují volby amerického prezidenta, propuštění Jiřího Kajínka, portréty nedávno zesnulého herce Jana Třísky nebo snímky indiánů z amazonského pralesa. Více zde.

4. Tvorba fotografické skupiny Český dřevák

Velkoformátové otisky snímané historickou dřevěnou kamerou si během celého března můžete prohlédnout v Rabasově galerii v Rakovníku. Výstava ukazuje různé, často i excentrické směry, kterými se ubírali členové skupiny Český dřevák, kteří tuto fotografickou metodu provozovali. Více zde.

5. Poznejte zvířecí plastiky rukama

Restaurátorka Marie Leontovyčová se už od padesátých let intenzivně věnovala tvorbě drobných plastik zvířat, jejichž výběr najdete na aktuální výstavě Viděno rukama ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy. Po celý březen si díla nemusíte prohlížet pouze očima, ale můžete si je i ohmatat. 22. března v 16 hodin vás výstavou provede sama autorka. Více zde.

6. Modely dopravních prostředků z první republiky

Průřez tvorbou letecko-modelářského klubu LMK 215 z Kladna nabízí výstava ve zdejším Sládečkově vlastivědném muzeu. Nejzajímavějším exponátem je funkční model dvouplošníku Aero A10, prvního československého dopravního letounu, a další technika z dob vzniku Československa. Na výstavě nechybí ani pohyblivé vláčky, papírové modely formulí a aut nebo rozsáhlá sbírka plastikových modelů československých autobusů. Více zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!