Karikaturista Jiří Slíva předvede svůj šálek Kafky v Židovském muzeu

Karikaturista Jiří Slíva předvede svůj šálek Kafky v Židovském muzeu  

Umělec Jiří Slíva letos oslaví 71. narozeniny a při této příležitosti uspořádalo Židovské muzeum v Praze výstavu jeho děl na autorova oblíbená témata spojená s judaismem a především proslulým spisovatelem Franzem Kafkou. Výstava Můj šálek Kafky bude v Galerii Roberta Guttmanna otevřena od 22. února do 27. ledna příštího roku.

Nová výstava grafika a ilustrátora Jiřího Slívy představuje řadu kreseb, barevných litografií, leptů, pastelů a několik olejomaleb na umělcova oblíbená témata – Franz Kafka, Sigmund Freud, Golem, židovské zvyky a symboly, biblické motivy, a také další práce inspirované díly židovských spisovatelů. Slíva se dlouhodobě zabývá židovským humorem a ilustrováním děl Franze Kafky.

Koncem minulého roku vyšla v Nakladatelství Franze Kafky autorská kniha, která zahrnuje Slívovy hlavní výtvarné práce inspirované osobností pražského německého spisovatele, nazvaná My Cup of Kafka (v překladu Můj šálek Kafky), jejichž výběr můžete na výstavě zhlédnout. Výstava dále prezentuje výběr ilustrací z knih česko-izraelské spisovatelky Ruth Bondyové, v nichž se autorka věnovala jazyku, jménům a zvláštním výrazům českých Židů.

Mezi další oblíbená Slívova témata bezesporu patří variace na prostředí kaváren a každodenního života, které jsou výrazně ovlivněny absurdním humorem, jeho láskou k jazzu, vínu a tanci. „Touha bavit se, být mezi lidmi, rozdávat nápady z čiré radosti ze života a jeho kotrmelců patří ke znakům Slívova humoru. Jeho humor je sice iracionální, ale ne mystický. Je to humor humánní a humanistický zároveň, nejnovější Chvála bláznovství,“ vyjádřil se k autorovu stylu kunsthistorik a spisovatel Josef Kroutvor.

Jiří Slíva se narodil v červenci 1947 v Plzni, od roku 1966 žije v Praze. Vystudoval pražskou VŠE a poté pracoval v Ústavu pro filosofii a sociologii ČSAV jako sociolog a futurolog. První kresbu uveřejnil v roce 1972, od konce 70. let se karikatuře, ilustraci a grafice věnuje jako svobodnému povolání. Později se zaměřil také na barevnou litografii a od roku 1992 také na lept a malbu.

Karikatury vytvářel pro domácí i zahraniční periodika, otiskly je např. New York Times, Wall Street Journal nebo Le Monde Diplomatique. Přispívá jimi i do týdeníku Euro a do Literárních novin. Dosud ilustroval více než 170 knížek a publikoval 15 vlastních knih kresleného humoru. Kromě tuzemska uspořádal desítky samostatných výstav po celém světě, mimo jiné v USA, Izraeli či Japonsku. Od roku 1980 je kytaristou kapely českých výtvarníků Grafičanka a vydal dvě CD s vlastními písničkami Kup si bicí (Galén, 2014) a Nemysli na to (Galén, 2016).

Foto: archiv Židovského muzea v Praze

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Můj šálek Kafky..., 2016, kresba perem a tuší, koláž. © Jiří SlívaFoto: Tango Kafkaesco, 2015, barevná litografie. © Jiří Slíva
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Galerie Roberta Guttmanna

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!