Festival Signal rozzářil během víkendu pražské Rudolfinu. SIM/NEBULA okouzlil vizuálně i hudebně

Festival Signal rozzářil během víkendu pražské Rudolfinu. SIM/NEBULA okouzlil vizuálně i hudebně  

Festival světla Signal se přesunul z rušných pražských ulic do honosných prostor Dvořákovy síně Rudolfina, aby spolu se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu připravil videomappingovou show, která tady ještě nebyla. A bylo to nejlepší rozhodnutí, jaké mohl udělat.

Od pátku 16. do neděle 18. února zaplnily Dvořákovu síň v Rudolfinu melodie Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Petra Iljiče Čajkovského. Na tom by nebylo nic tak výjimečného, jelikož se tyto prostory používají pro koncerty vážné hudby velmi často. Tato koncertní série byla však něčím skutečně výjimečná. Hudební složku totiž doprovázel unikátní videomapping od českých i zahraničních umělců, jenž vytvářel z necelé hodinky trvajícího koncertu skutečně unikátní zážitek. 

Spojení klasické hudby a videomappingu inicioval v rámci projektu SIM/NEBULA právě festival světla Signal. “Jedenáct osobností oboru digitálního a světelného umění v čele s Amarem Mulabegovičem, jedním ze zakladatelů festivalu světla Signal, vytvořilo fascinující videomappingovou projekci ušitou na míru nejvýznamnějšímu koncertnímu sálu u nás,” lákal návštěvníky ředitel festivalu Martin Pošta. Projekt, který v sobě kombinoval technicky náročnou vizuální stránku s živou hudbou, přinesl příběh vyprávějící o cestě jednotlivce (SIM) v celkovém systému (NEBULA). 

Během Smetanovy Vltavy rozzářily Rudolfinum projekce od britských SR Partners, grafického a motion designéra Federica Pelata i designera a ilustrátora Chaotic Atmospheres. Skladbu Antonína Dvořáka Largo ‘ozdobil' Can Buyukberger, Osman Koc a Federico Pelat. Studio NOHlab zpestřilo 2. větu 6. symfonie Petra Iljiče Čajkovského a o velké finále se během Karnevalu Antonína Dvořáka postarali čeští umělci Jan Sládečko, Amar Mulabegović, Petr Foltera a Jan Šíma. Sestavu doplnil i Slovák Jakub Zuščín

Videomapping přeměnil Rudolfinum v prostor neomezených možností. Chvilku se zdi kolem točily, jindy hořely a návštěvníky obklopovaly pohyblivé hvězdy. Projekce kopírovaly každý detail, všechny sloupy a jednotlivé architektonické záhyby sálu. Prim hrály ale především velké varhany, na nichž se umělci ‘vyřádili’ snad nejvíce. Celkový prožitek velmi ovlivňovalo ale místo, na které si návštěvníci zakoupili lístky. Zatímco ve středu řad si mohli vychutnat zážitek naplno, bohužel po stranách některé detaily zapadaly. 

SIM/NEBULA tak přivezl do Prahy něco, co tu ještě nebylo. A velký zájem o vstupenky dokazoval, že mají o podobnou show nejen Pražané zájem. Co tedy připraví festival Signal příště? Rudolfinské 3D projekce by možná nebyly k zahození. 

Foto: Facebook SIM/NEBULA

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rudolfinum - Dvořákova síň nabízí i další akce

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!