Nadaný krajinář, který si ve 23 letech vzal život. Zlínská galerie představuje výběr z díla Otakara Lebedy

Nadaný krajinář, který si ve 23 letech vzal život. Zlínská galerie představuje výběr z díla Otakara Lebedy 

Otakar Lebeda (1877–1901) patřil spolu s Františkem Kavánem a Antonínem Slavíčkem mezi nejtalentovanější žáky Mařákova krajinářského ateliéru na Akademii výtvarných umění v Praze. Výstava v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně prezentuje přes padesát Lebedových děl, které budou v Baťově institutu k vidění od 21. února do 6. května.

Obrazy vystavené ve zlínské galerii přiblíží autorovu tvůrčí cestu od počátečního realismu přes náladové krajiny až k závěrečnému příklonu k expresi ve figurálních motivech. Ačkoli byl Lebeda umělecky činný pouhých devět let, jeho dílo je svým rozsahově i obsahově jedinečné. Malíře již ve věku 15 let přijal do svého ateliéru renomovaný Julius Mařák. Zpočátku se Lebeda věnoval zátiší, záhy se však přeorientoval na krajinářskou tvorbu.

Často podnikal cesty do míst oblíbených českými krajináři, ale nevyhýbal se ani zcela novým pohledům na rodnou zem. Tehdy vznikaly, ještě pod vlivem realistické malby Antonína Chittussiho, náladové krajiny z jižních Čech, ale i barevně střídmé motivy z Krkonoš,“ uvedla kurátorka výstavy Pavlína Pyšná.

Lebedu silně ovlivnila návštěva francouzské metropole v roce 1897, kde se inspiroval tamějším impresionismem. Pobýval také v Bretani, kde vznikly motivy rybářských lodí kotvících u břehu či poklidného moře v zátokách. Po návratu domů pak dále rozvíjel principy impresionistické malby. „Obraz krajiny se stále více stával přímým zrcadlením umělcova vnitřního rozpoložení, které se projevilo stupňující se barevnou expresí a výrazností rukopisu,“ popsala kurátorka.

Později se přiklonil k figurální malbě – ústředním motivem se staly postavy venkovanů. „Toto směřování vyvrcholilo monumentálním obrazem Zabitý bleskem, který svým pojetím hluboce přesáhl do 20. století. Prohlubující se psychické vypětí, jež doprovázelo práci na posledních dílech, bylo pravděpodobně příčinou tragického konce talentovaného malíře, jenž dobrovolně ukončil svůj život krátce před 24. narozeninami,“ doplnila Pyšná.

U malíře propuklo psychické onemocnění dva roky před jeho předčasnou smrtí. 12. dubna 1901 spáchal sebevraždu zastřelením, zřejmě v důsledku hlubokých depresí.

Foto: archiv Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Instalace děl Otakara Lebedy na výstavu. Zdroj: archiv Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně
 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!