Retrospektiva Dany Puchnarové a lesní krajiny. Galerie GASK uvedla nové výstavy

Retrospektiva Dany Puchnarové a lesní krajiny. Galerie GASK uvedla nové výstavy 

Galerie GASK v Kutné Hoře zahájila výstavní sezónu v novém roce. Expozice Pokus o překonání hranice se zaměří na uměleckou osobnost Dany Puchnarové, která brzy oslaví osmdesátiny. Výběr lesních krajin na papíře ze sbírek galerie představí výstava s názvem Vnitřek lesa. Obě výstavy mohou zájemci navštívit do 13. května.

Název výstavy Pokus o překonání hranice odkazuje na záměr umělkyně Dany Puchnarové přesáhnout dílem odlišné tvůrčí obory. Najdeme v něm soustavné dialogy s literaturou, hudbou, architekturou, filosofií a psychologií, jimiž se snažila o odkrytí jejich vzájemných vztahů.

Přes formální změny, kterými tvorba Puchnarové procházela během posledních takřka šedesáti let, v ní lze spatřit trvalé východisko v geometrii a duchovních reflexích. V pozdějších čisté geometrických útvarech autorka „odkrývá tkáně existence“ prostřednictvím křivky, linie, trojúhelníku a kruhu. V druhé polovině 70. let její tvorba reflektovala civilizační problémy – odsuzovala mravní i ekologickou devastaci normalizačního Československa.

Výstava v GASK je stručným průřezem jejím dílem mezi lety 1961 – 2017. Klade důraz na úzkou koncepční návaznost mezi její grafikou, kresbou, malbou a prostorovou tvorbou.

Les coby přírodní chrám a samostatné téma pro moderní umění i novou výstavu v GASK. Výběr z prací na papíře ze sbírek galerie představuje zpracování tohoto námětu ve formě záznamu nálad či symbolických významů několika významnými autory 19. a 20. století, jakým byl Julius Mařák, Vojtěch Preissig, Bohuslav Reynek nebo Robert Piesen. Doplní je i současní autoři, například fotograf Petr Králík.

Foto: © Petr Králík – Podrž se. Zdroj: archiv GASK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Z výstavy děl Dany Puchnarové. Zdroj: archiv GASKFoto: Z výstavy Vnitřek lesa. Zdroj: archiv GASKFoto: Z výstavy děl Dany Puchnarové. Zdroj: archiv GASK
 

Mohlo by se ti líbit...

Galerie GASK nabízí i další akce

Místo konání: Galerie GASK

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!