Šanci na Českého lva za televizní tvorbu má seriál Bohéma i Svět pod hlavou

Šanci na Českého lva za televizní tvorbu má seriál Bohéma i Svět pod hlavou 

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) ocení Českým lvem televizní projekty ve dvou kategoriích. Nejlepším televizním filmem nebo minisérií se může stát televizní film Kozy léčí, Zádušní oběť nebo seriál Spravedlnost. Na nejlepší dramatický televizní seriál je nominována Bohéma, Svět pod hlavou a Trpaslík. Výsledky budou vyhlášeny na slavnostním předávání cen 10. března 2018 v Rudolfinu.

Své projekty letos nominovali čtyři televizní vysílatelé – Česká televize, HBO Europe, TV Nova a TV Prima. V kategorii Nejlepší televizní film nebo minisérie se mezi prvními třemi projekty umístilo psychologické drama Kozy léčí (Česká televize, režie: Lenka Wimmerová), krimi seriál Spravedlnost (Česká televize, režie: Peter Bebjak) a thriller Zádušní oběť (Česká televize, režie: Jiří Svoboda).

V kategorii Nejlepší dramatický televizní seriál nejvíce hlasů obdržel seriál o osudech herců z barrandovských studií ve 40. a 50. letech Bohéma (Česká televize, režie: Robert Sedláček), mysteriózní detektivka Svět pod hlavou (Česká televize, režie: Marek Najbrt a Radim Špaček) a komediální Trpaslík (Česká televize, režie: Jan Prušinovský).

ČFTA v lednu odhalila nominace ve filmových kategoriích, kde s počtem 15 nominací dominuje snímek režiséra Bohdana Slámy Bába z ledu. Celkem 13 nominací získal film Po strništi bos v režii Jana Svěráka. Třetí nejvyšší počet nominací (10) má životopisné drama Davida Mrnky Milada.

Vítězové filmových i televizních cen budou vyhlášeni na slavnostním galavečeru Českého lva, který se uskuteční v sobotu 10. března 2018 v pražském Rudolfinu. Provázet jím bude Adela Vinczeová a diváci ho budou moci v přímém přenosu sledovat od 20 hodin na ČT1.

NOMINACE:

NEJLEPŠÍ TELEVIZNÍ FILM nebo MINISÉRIE

  • Kozy léčí – televizní film, režie: Lenka Wimmerová, producent: Kateřina Ondřejková, scénář: Markéta Bidlasová
  • Spravedlnost – minisérie, režie: Peter Bebjak, producent: Kateřina Ondřejková a Rastislav Šesták, scénář: Tomáš Bombík
  • Zádušní oběť – televizní film, režie: Jiří Svoboda, producent: Jan Maxa, scénář: Vladimír Körner

NEJLEPŠÍ DRAMATICKÝ TELEVIZNÍ SERIÁL

  • Bohéma – režie: Robert Sedláček, producent: Jan Štern, scénář: Tereza Brdečková
  • Svět pod hlavou – režie: Marek Najbrt a Radim Špaček, producent: Michal Reitler a Vratislav Šlajer, scénář: Ondřej Štindl
  • Trpaslík – režie: Jan Prušinovský, producent: Michal Reitler, Ondřej Zima, Jan Prušinovský, scénář: Jan Prušinovský a Petr Kolečko
Foto: Fiktivní postava Lili Krallové v podání Judit Bárdos v nominovaném seriálu Bohéma. Zdroj: archiv České televize

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!