Nová kniha Frédérica Beigbedera pojednává o touze po nesmrtelnosti

Nová kniha Frédérica Beigbedera pojednává o touze po nesmrtelnosti 

Autor románů 99 franků a Windows on the World vydává novou knihu s názvem Život bez konce. Beigbeder se v něm zabývá lidskou touhou po nesmrtelnosti.

Ve svých dvaapadesáti letech francouzský spisovatel a literární kritik Frédéric Beigbeder, běžně označován jako flamendr a noční tvor, napsal knihu Život bez konce (Une vie sans fin, 2018). Dílo svérázně pojednává o lidské snaze prodloužit život a dosáhnout nesmrtelnosti.

Již samotná anotace čtenářům sděluje, jak autor na život a smrt nahlíží: Život je hekatomba. 59 milionů mrtvých za rok. 1,9 za sekundu. 158 857 každý den. Zatímco čtete tento odstavec, na světě zemře dvacet lidí – i více, čtete-li pomalu.

V tomto víceméně autobiografickém příběhu vypravěč – nápadně se podobající autorovi svou arogancí i zápalem – vyráží do Švýcarska, kde se má setkat s jistým genetikem. Hrdina totiž slíbil své dceři Romy, jež ho na cestě doprovází, že na celém světě již nikdo nezemře. A jako dobrý otec chce svého slibu dostát.

Dosažitelná nesmrtelnost

Sám Beigbeder, autor řady románů jako 99 franků (99 francs, 2000), Windows on the World (2003) či Francouzský román (Un roman français, 2009), mluví o svém nejnovějším díle jako o science non-fiction. Tím jasně dává najevo, že Život bez konce není ani tak dílem vědecko-fantastickým, ale spíše autobiografickým, jak u tohoto autora bývá zvykem.

„Chci si užívat života tak dlouho, jak to jen půjde, nevidím žádný smysl ve smrti, která je pouhým utrpením a tragédií, kvůli které se ocitáme až na samotném dně. Proč je tomu tak, že jsme ‚dočasní‘? Není pro to důvod,“ podotýká autor.

Jakkoli se téma Beigbederova nového románu jeví velmi seriózně, od autora proslulého cynismem a sarkasmem nelze očekávat tradiční filozofické úvahy o smrti. Cílem této knihy je spíše přesvědčit čtenáře o tom, že nesmrtelnost – po níž prahneme od nepaměti – není v dnešní době nereálná. Život bez konce je tedy spíše jakousi Beigbederovou osobní revoltou, v níž jasně dává najevo, že nechce zemřít.

Přesto jde o vcelku důležitý „obrat“ v autorově myšlení, přinejmenším pak v porovnání s jeho staršími texty. I proto je vydání románu Život bez konce v nakladatelství Grasset důležitou událostí.

Foto: Facebooková stránka nakladatelství Grasset et Fasquelle, babelio.com, wikipedia.fr

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Spisovatel a literární kritik Frédéric Beigbeder.Život bez konce (Une vie sans fin, 2018), nakl. Grasset.
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!