Startuje festival Severská filmová zima. Nabízí ověřené snímky i několik novinek

Startuje festival Severská filmová zima. Nabízí ověřené snímky i několik novinek  

Tradiční zimní přehlídka kinematografie severských a pobaltských států Severská filmová zima startuje již dnes, ve čtvrtek 8. února, a to dramatickým historickým snímkem Nekonečná cesta. Celkem nabídne 28 snímků, jejichž průřezovými tématy budou válka, balet i sexuální revoluce.

Severská filmová zima nabídne snímky z Finska, Norska, Švédska, Dánska, Estonska i Litvy. Kromě osvědčených filmů se návštěvníci dočkají i osmi novinek. Tou je i zahajovací Nekonečná cesta slibující mrazivé drama a pořádnou dávku napětí. Hlavní hrdina se vrací z USA do Finska, kde je však chycen, bit a přinucen k cestě do sovětského Ruska. Touha po návratu ke své rodině ho však neopouští. Drama Darling pak odvypráví příběh sympatického páru, který se setkává v zákulisí Dánského královského baletu.  

Film Nepřestávej snít, který zaujal diváky na filmovém festivalu v Göteborgu, vypráví příběh Mirjy, která musí po propuštění z vězení rozdělit svůj život mezi péči o nemocnou matku, malou sestru a partu kamarádek. Ty se však chtějí vydat do Montevidea a Mirja se musí rozhodnout, zda zůstane se svou rodinou, nebo se vydá s nimi. Fiktivní dokument DRIB přiblíží příběh o marketingu energetického nápoje a o mediální manipulaci. Výlet v čase pak nabídne snímek Útěk do budoucnosti

Restart potřebuje po smrti své manželky dělník Kjetil. Na to však nemá čas, jelikož se musí starat o adoptovaného syna Daniela, kterého přestává zvládat. Protože se vztah mezi nimi stále komplikuje, rozhodne se odjet do Kolumbie hledat Danielovu biologickou matku. Další válečné drama Severské filmové zimy nese název 9. duben a vypráví o napadení Dánska Německem v roce 1940. Osmičku novinek pak uzavírá snímek Na věcné časy. Co se stane, když sexuální revoluce zavítá do konzervativního městečka v severním Irsku? Jak moc se dokáží rodiny vzdělaných architektů na úrovni oddávat svobodě a lásce? Na to přinese divákům odpovědi. 

Severská filmová zima startuje 8. února v Lucerně. Poslední film promítne 14. února. Vstupné činí 120 korun za film. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Lucerna - Praha

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!