Největší kolekci olejomaleb Kamila Lhotáka otevřel pražský Obecní dům

Největší kolekci olejomaleb Kamila Lhotáka otevřel pražský Obecní dům 

Na 120 maleb proslulého umělce Kamila Lhotáka bude k vidění na výstavě v Obecním domě v Praze, kterou pořádá Retro Gallery (RG) do 22. dubna. Dosud největší sbírka děl tohoto autora, který byl fascinován moderní technikou 20. století, zahrnuje i dvě desítky nově nalezených obrazů.

Výstava Kamil Lhoták: Retrospektiva prezentuje slavného umělce samouka, mezi jehož nejčastější náměty patřily horkovzdušné balóny, moderní technika, periferie a sport. Byl ale také ilustrátorem více než 400 knih pro děti i dospělé, inspiroval se vzpomínkami na dětství, starými plakáty, obrázkovými časopisy a atlasy.

Kamil Lhoták byl členem Skupiny 42, v níž se setkával s Jiřím Kolářem či Janem Kotíkem. Umělci této skupiny se svými náměty zaměřovali na každodenní život ve městě – jejich specifickým tématem se stala periferie, v níž nacházeli zvláštní poezii. Malíř Lhoták byl ve své práci velmi produktivní, nebylo prý dne, kdy by nedokončil alespoň jednu kresbu či plátno.

Retrospektiva je členěna do 9 tematických celků, které představují různé polohy Lhotákovy tvorby. Mezi těmito kapitolami nechybí známá témata, třeba Lhotákova láska k létání, horkovzdušným balónům, cyklistice či objevování městských periferií. Výstava představuje i francouzské náměty, portréty přátel, surrealistické práce či obrazy inspirované příběhy Julese Verna.

Díla na výstavu zapůjčilo 17 státních institucí a 31 soukromých sběratelů. „Velkou radost mám z nově nalezených obrazů. Týmu připravujícímu výstavu se podařilo vypátrat dvacet doposud neznámých Lhotákových děl, a to často i díky náhodě. Našel se třeba velkoformátový obraz Soupeři z roku 1940, obraz Na palubě 1855 z roku 1941 nebo Vejce ptáka Moa z roku 1946. I přes dvě desítky nových objevů stále čeká několik set střípků na své odhalení,” uvedl kurátor výstavy Jakub Sluka.

Prostor Obecního domu nebyl vybrán náhodou – právě zde se v roce 1923 uskutečnila výstava francouzského malířství, kterou Lhoták ve svých 11 letech navštívil s matkou. Podle Františka Dvořáka se pro něj stala důležitým mezníkem v orientaci v tehdejším současném umění.

Foto: Kamil Lhoták: Dva balony, 1939, olej na plátně. Zdroj: archiv RG

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Kamil Lhoták: V americkém saloonu r. 1885, 1938, olej na plátně. Zdroj: archiv RGFoto: Kamil Lhoták: Básník František Hrubín, 1951, olej na plátně. Zdroj: archiv RG
 

Mohlo by se ti líbit...

Obecní dům nabízí i další akce

Místo konání: Obecní dům

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!