Unikátní techniku vyšívání rybími šupinami představí Národní zemědělské muzeum

Unikátní techniku vyšívání rybími šupinami představí Národní zemědělské muzeum 

Návštěvníci Národního zemědělského muzea (NZM) v Praze mají od 6. února možnost seznámit se s téměř zapomenutou technikou vyšívání z jižních Čech. Na výstavě najdou originálně zdobené klobouky a šaty navržené pro finalistku České Miss 2010 či instalaci EXPOZICE výtvarnice Kateřiny Závodové, tvořenou objekty z rybích šupin.

Že se dá vyšívat i rybími šupinami, upozorňuje nová výstava Šupinami vyšívané v Národním zemědělském muzeu na Letné. Téměř zaniklá řemeslná dovednost se znovu oživila na modelu unikátních společenských šatů pošitých více než dvěma tisíci rybích šupin. Šaty navrhly studentky oboru Modelářství a návrhářství oděvů v Třeboni pro soutěž Česká Miss 2010 a získaly za ně mimo jiné ocenění na Glass Art Festival Praha.

Touto velmi pracnou metodou se vyšívaly třeboňské kroje před více než 150 lety, a to zejména na samet. Šupiny jsou velmi lehké, oproti klasické výšivce tak látku téměř nedeformují. Desítky tisíc rybích šupin se musely máčet, pořádně proprat a očistit kartáčky. Poté se po jedné rozkládaly a lisovaly, aby se nekroutily. Hrubá práce se šupinami trvala více než týden a každá z nich se stříhala do požadovaného tvaru.

Součástí výstavy v NZM je instalace EXPOZICE výtvarnice Kateřiny Závodové, představující pozůstalost a rekonstrukci prostoru člověka, který byl posedlý představou, že je možné stát se rybou.

Zájemci si tuto unikátní techniku mohou také sami vyzkoušet během doprovodných programů výstavy. Workshopy vyšívání rybími šupinami se konají 7. března od 9 do 15 hodin a 10. března od 10 do 16 hodin. Samotná výstava bude otevřena do 25. března.

Foto: archiv NZM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: archiv NZM
 

Mohlo by se ti líbit...

Národní zemědělské muzeum nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!