Sherlock Holmes, jak ho možná neznáte. Jak si s postavou slavného detektiva poradili různí autoři?

Sherlock Holmes, jak ho možná neznáte. Jak si s postavou slavného detektiva poradili různí autoři? 90%

Velká kniha příběhů Sherlocka Holmese - to je největší sbírka příběhů slavného detektiva, která kdy byla vydána. Editor Otto Penzler se pustil do pátrání po povídkách nejrůznějších autorů, v nichž vystupuje postava Sherlocka Holmese, a vzniklo z toho působivé dílo, které by nemělo chybět v knihovně žádných fanoušků slavného detektiva.

Jasně, otcem Sherlocka Holmese bude vždy sir Arthur Conan Doyle, jenž o něm napsal celkem čtyři romány a 56 povídek. Nicméně neuškodí podívat se pod pero či klávesnice i dalším spisovatelům, které postava nejslavnějšího soukromého detektiva učarovala natolik, že se rozhodli využít ji i v některých ze svých literárních kousků. A právě na tyto autory a jejich povídky se zaměřil Otto Penzler, jenž se rozhodl ve své Velké knize příběhů Sherlocka Holmese právě podobné příběhy shromáždit. 

Kniha čítá před osmdesát povídek, které byly vytvořeny a publikovány v průběhu více než sta let. Jedná se jak o dokonalé nápodoby ‘originálního Holmese’, tak o nejrůznější parodie. Hned v úvodu nechybí ani ty od samotného Arthura Conana Doyla. První část knihy s názvem Mistr nabízí Doylovy povídky Polní bazar, jež vydal poprvé v časopise The Student v roce 1896, a Jak se Watson naučil Holmesovu fintu. Poté se již Otto Penzler zaměřuje jen na jiné autory, kteří se nechali dílem Arthura Conana Doyla inspirovat. 

Velmi rozsáhlá kniha je členěná do několika kategorií. Sekce Známe jako svoje boty nabízí ty nejpopulárnější z povídek o Holmesovi. Nechybí mezi nimi dílo Jamese Matthewa Barrieho, Stephena Leacocka ani krále hororů Stephena Kinga, jenž přispěl textem Doktorův případ. Povídky shromážděné pod titulkem Literatura zločinu přináší další texty, ať už se jedná o pastiš, detailní nápodoby Doyla či o parodie. Nechybí nejranější ani ty nejmladší povídky známých i méně známých autorů. 

Zážitek z knihy je tudíž veliký. S každou povídkou přichází odlišné styly, témata i světy. Každý z autorů si totiž postavu Sherlocka Holmese přebírá po svém a staví ho do situací, jež by nejspíše ani samotného Doyla nenapadly. Chvilku je Holmese známý detektivní génius, jindy bláznivý naivka. Velká část textů se zaměřuje i na samotného Watsona. Co dělal po smrti detektiva? Jak za něj řešil jeho případy? Jiné texty se pak obejdou jak bez Sherlocka, tak bez jeho věrného společníka. Nicméně jejich aura v nich nejde přehlédnout. 

Velká kniha příběhů Sherlocka Holmese nadchne jak Sherlockovi fanoušky, tak milovníky detektivních povídek. V nepřeberném množství textů si totiž každý najde něco svého. Některé povídky jsou jen na pár stránek, jiné zaberou trochu více času. Velkým plusem knihy je také její decentní grafická úprava a vazba. 

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Sherlock Holmes, jak ho možná neznáte. Jak si s postavou slavného detektiva poradili různí autoři? Sherlock Holmes, jak ho možná neznáte. Jak si s postavou slavného detektiva poradili různí autoři?
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!