Přepište dějiny! Výstava na Vítkově připomene 20 let od olympijského úspěchu v Naganu

Přepište dějiny! Výstava na Vítkově připomene 20 let od olympijského úspěchu v Naganu 

Národní památník na Vítkově otevřel novou výstavu s názvem Přepište dějiny…! Nagano 1998–2018, která návštěvníky seznámí nejenom s účastí a úspěchy českých olympioniků na samotných hrách XVIII. zimní olympiády, ale také s ohlasem her v české společnosti. Výstava potrvá do 29. dubna.

Letos si připomínáme 20. výročí legendárních zimních olympijských her v Naganu, na kterých naši sportovci získali hned několik medailí. Každý si určitě vzpomene zejména na velký úspěch našich hokejistů, kteří si přivezli z olympiády ‚zlato‘. Sportovní fanoušci si prostřednictvím této menší výstavy připomenou důležitý moment naší historie sportu,“ uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Přes nesporné úspěchy Kateřiny Neumannové a dalších českých sportovců jsou zimní olympijské hry v Naganu navždy spojeny s dosud největším úspěchem české hokejové reprezentace – ziskem vůbec prvního zlata ze zimních olympijských her pro samostatnou Českou republiku.

Mezi exponáty na aktuální výstavě na Vítkově najdete třeba originál zlaté medaile hokejového týmu, originály medailí olympijské vítězky Kateřiny Neumannové nebo hokejku kapitána českého týmu Vladimíra Růžičky. Návštěvníci si budou moci prohlédnout i mužský a ženský nástupní oděv české olympijské výpravy nebo talisman českých hokejistů.

Úspěchy zapsané do historie

Fenomén úspěchu však není spjatý pouze s vítězstvím hokejistů. „Úspěch hokejového týmu zapůsobil v celé společnosti. Nagano se stalo předmětem kolektivní paměti, ať se jedná již o samotný turnaj, komentáře Roberta Záruby, přijetí hokejové reprezentace u prezidenta Václava Havla či samotné přivítání českého hokejového týmu v České republice,“ poznamenal autor výstavy Jan Lomíček.

XVIII. zimní olympijské hry se konaly od 7. do 22. února 1998 v Naganu, hlavním městě stejnojmenné prefektury na japonském ostrově Honšú. Pro českou výpravu představovaly druhé samostatné vystoupení v rámci zimních olympiád od rozdělení československé federace. Česká výprava v pořadí účastnických zemí co do počtu medailí obsadila 14. místo.

Dva výrazné úspěchy zaznamenala Kateřina Neumannová, která se při své třetí účasti na zimních olympijských hrách umístila na stříbrné pozici v běhu na lyžích na 5 km klasicky a ve stíhacím závodu na 10 km volně skončila třetí. Vedle jejích úspěchů se však nesmazatelně zapsal do historie vynikající výkon českých hokejistů na olympijském hokejovém turnaji, kteří si přivezli zlaté olympijské medaile.

Foto: archiv NM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: archiv NMFoto: archiv NM
 

Mohlo by se ti líbit...

Národní muzeum – Národní... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!