Dívka na kusy. O traumatu a touze nevzdat se

Dívka na kusy. O traumatu a touze nevzdat se90%

Kniha Dívka na kusy od autorky Kathleen Glasgow zasáhla srdce mnohých čtenářů. Dojemný příběh o sedmnáctileté Charlie, která vše ztratila a snaží se opět najít smysl života, se stal mezinárodním bestsellerem. V České republice jej vydává nakladatelství Omega.

Americká spisovatelka Kathleen Glasgow přináší hluboký příběh o sedmnáctileté Charlottě Davisové, které nikdo neřekne jinak než Charlie. Její otec se utopil, matka se o ni nezajímá a z její nejlepší kamarádky je teď chodící zombie. Mladá dívka tak zůstává na své problémy sama. Dostává se na ulici, kde jí jídlo z popelnic, žebrá o peníze a spí pod mostem. Snaží se jen o jediné – přežít. Aby na všechno zapomněla, řeže se. Bolest jí pomáhá otupit mysl a alespoň na chvíli zapomenout. Osud se však rozhodne Charlie nabídnout druhou šanci, a je jen na mladé dívce, jak ji uchopí.

Život dívky je ten nejhorší na světě. Narodí se, krvácí a nakonec shoří.

S Charlie se setkáváme v psychiatrické léčebně, kde jí všichni přezdívají „tichá Sue“. S nikým totiž nekomunikuje. Zvyká si na své obvázané ruce i nohy, na život bez kovové krabičky s gázami, lepící páskou a sklem, která jí tolikrát ulevila. Chybí malování - vášeň, která jí stejně jako řezání pomohla vždy zapomenout na její život, a také Mikey. Kamarád, jenž pro Charlie hodně znamená. Postupně se však stav sedmnáctileté dívky zlepšuje. Začíná mluvit, dokonce si mezi ostatními pacienty nachází přátele. Z psychiatrie však musí kvůli nedostatku financí náhle odejít a opět tak ztrácí střechu nad hlavou. Svou jedinou naději vidí v Michaelovi, který jí po matce poslal jízdenku do Arizony, kde bydlí. Více však dívce pomoci nemůže, a je tak na Charlie, aby si našla svůj vlastní byt a práci. A především opět nespadla na úplné dno.

Vytáhnu kovovou skříňku a začnu do ní ukládat vše potřebné: roli gázy, lepící pásku a sklo zabalené v plátně, jedno vedle druhého, všechno sedí, je to dokonalé. Právě tohle teď potřebuju.

Kathleen Glasgow se v knize Dívka na kusy zaobírá hned několika složitými tématy. Tím hlavním je sebepoškozování, kterým trpí nejen mnoho dívek, ale také chlapců po celém světě. Jde o velmi rozšířený problém především mezi dětmi v pubertálním věku, o kterém se však příliš nemluví. Spisovatelka přiznává, že jí samotné je téma velmi blízké, a příběh tak působí až děsivě skutečně. Kathleen Glasgow v něm částečně zabředává také do problému alkoholismu a drog. Snaží se upozornit na to, jak rychle se člověk může stát závislým, a jak dlouho může trvat, než se ze všech problémů alespoň částečně dostane. Se svou závislostí totiž musí bojovat celý život.

Příběh se čte velmi lehce. Není sice propleten obrovskými dějovými zvraty, boj sedmnáctileté Charlie s jejími démony je však natolik silný a reálný, že vám budou stránky rychle ubývat. Hlavní hrdinka se musí vyrovnat s mnoha nástrahami života, které někdy zvládá lépe, jindy zase hůře. Její rozhodnutí nejsou vždy správná, stejně jako je tomu ve skutečném životě. Autorka navíc skvěle zvládla popsat myšlenkové pochody dívky, která v příběhu několikrát bojovala s pokušením znovu sáhnout po skle.

Ruce, mé ruce, podávejte mi plné hrsti skla, chci ho sníst, chci ho vypít. Chci na kůži pocítit bodající déšť ze střepů skla, jen pak se budu cítit jako doma.

Za nepatrnou slabinu knihy lze považovat pouze její úvod, v němž autorka vychrlí hned několik jmen vedlejších postav společně s jejich přezdívkami a problémy v tak krátkém časovém sledu, že nemá čtenář téměř žádnou šanci si všechno zapamatovat.

Zahraničními recenzenty je Dívka na kusy přirovnávána ke knize 13 Důvodů proč, jelikož naráží na podobné téma. Sama bych se ji nebála srovnat s dílem Blízko obzoru od Jessicy Koch, kterou taktéž vydalo nakladatelství Omega. Díla se sice zabývají úplně odlišnou problematikou, přesto toho mají hodně společného. Ať už jde o témata, o nichž se ve společnosti příliš nemluví, nebo o založení obou příběhů na skutečné události, jejichž vyprávění ve vás zanechá hlubokou stopu.

Knihu si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Omega nebo v e-shopu Knihy Dobrovský.


Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!