25. Febiofest chystá novinky: výroční sekci Best of i rozšíření do regionů

25. Febiofest chystá novinky: výroční sekci Best of i rozšíření do regionů 

Jubilejní ročník filmového festivalu Febiofest začne 15. března v pražském Obecním domě. Letos zavítá do dalších 16 měst po celé republice a představí více než 160 filmů. Uvede speciální sekci Best of s desítkou nejoblíbenějších filmů uvedených na festivalu od jeho založení. Nově také nabízí divácké akreditace a více projekcí v rámci dokumentární sekce.

Od skončení pražské části, 26. března, bude festival až do 21. dubna putovat po dalších 16 městech po celé České republice. Představí více než 160 celovečerních filmů v rámci patnácti sekcí na více než 450 projekcích. V Praze se filmy budou promítat již tradičně v multikině CineStar Praha – Anděl, v multikině CineStar na Černém Mostě a také v kině NFA – Ponrepo, které v loňském roce prošlo digitalizací.

Mezi čtyři hlavní sekce festivalu se řadí Central Park, ve kterém se potkávají předpremiéry, premiéry českých snímků a divácké filmy s filmovými hvězdami pro všechny. Sekce Panorama mapuje trendy a oceňované snímky z významných světových filmových festivalů.

Vlajkovou lodí programu je soutěžní sekce s názvem Nová Evropa, ve které se nachází deset silných autorských filmů začínajících filmařů. Předsedkyní poroty této sekce se letos stane zpěvačka Marta Kubišová. Protipólem sekce je Masters, která nabízí etablované režiséry a jejich nejnovější počiny. Mezi 12 filmy nechybí mysteriózní drama Romana Polanského Podle pravdivé události či poslední film iránského režiséra Abbase Kiarostamiho 24 obrazů. Představí se i nejnovější snímek režiséra Terrence Malicka Song to Song s Ryanem Goslingem a Michaelem Fassbenderem.

Zůstáváme věrni i několika sekcím, které reprezentují filmy z jednotlivých regionů. Máme tak sekci zabývající se asijskou, balkánskou či skandinávskou oblastí, ale také filmy nezávislých autorů z USA. V sekci Queer Now promítneme opět díla dotýkající se témat identity a orientace. A Noční cirkus je sekcí pro fanoušky akčních a hororových filmů,“ dodala umělecká ředitelka festivalu Anna Kopecká.

Desítka nejoblíbenějších filmů

Speciální sekce Best of představí deset nejoblíbenějších filmů uvedených na festivalu od jeho založení v roce 1993. „Ve spolupráci s ČSFD jsme vybrali ty opravdu nejpopulárnější,“ řekla Kopecká. Promítat se bude například snímek Lola běží o život Toma Tykwera, Mulholland Drive od Davida Lynche či Pianista Romana Polanského.

Culinary Cinema opět nabídne filmové projekce spojené s vybranými večeřemi v restauraci hotelu Vienna House Andel´s Prague – třeba roadmovie po francouzském venkově Paříž počká, akční asijskou Bitvu kuchařů a zákulisí nejslavnějších restaurací ve snímku Michelinské hvězdy: příběhy z kuchyně. Sekci doplní dokument Wasted! zaměřený na téma plýtvání potravinami.

Vliv sociálních sítí na člověka nebo propadnutí popkultuře budou zkoumat snímky ze sekce Generace. Její součástí bude i dokument Planeta Česko, odhalující skrytou rozmanitost přírody ve filmových lokacích filmu Ropáci Jana Svěráka, nebo aktuální produkce animovaných filmů.

Profil Arnauda Desplechina i více dokumentů

V rámci profilu představí festival francouzského režiséra Arnauda Desplechina a režisérskou verzi jeho filmu Ismaelovy přízraky, v němž jsou obsazeny hvězdy jako Marion Cotillard či Charlotte Gainsbourg.

Menší novinkou letošního ročníku je rozšíření sekce Docs, která se v minulosti soustředila pouze na hudební dokumenty – tentokrát se věnuje tematicky a vizuálně zajímavým dokumentárním filmům i z prostředí džungle, vesmírů, knihoven a uprchlických táborů. Nově budou k dispozici divácké akreditace – třídenní, pětidenní či po celou dobu trvání festivalu.

Doprovodný program zahrne klubové noci a audiovizuální večery, filmová menu ve vybraných restauracích, koncerty filmové hudby, workshopy s filmovou tematikou, divadelní či taneční představení inspirovaná filmem nebo výstavu k 25. výročí festivalu.

KDE A KDY:

  • Praha 15. 3. - 23. 3. 2018
  • České Budějovice 26. 3. - 28. 3. 2018
  • Hradec Králové 27. 3. - 29. 3. 2018
  • Plzeň 28. 3. - 30. 3. 2018
  • Chomutov 29. 3. - 30. 3. 2018
  • Děčín 3. 4. - 5. 4. 2018
  • Jihlava 4. 4. - 6. 4. 2018
  • Pardubice 5. 4. - 7. 4. 2018
  • Kladno 6. 4. - 8. 4. 2018
  • Vsetín 9. 4. - 11. 4. 2018
  • Mikulov 10. 4. - 12. 4. 2018
  • Liberec 11. 4. - 13. 4. 2018
  • Beroun 12. 4. - 14. 4. 2018
  • Ostrava 16. 4. - 18. 4. 2018
  • Brno 17. 4. - 19. 4. 2018
  • Zlín 18. 4. - 20. 4. 2018
  • Olomouc 19. 4. - 21. 4. 2018

Foto: Mullholland Drive režiséra Davida Lynche bude uveden v sekci Best of. Zdroj: archiv Febiofest

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Předsedkyní poroty sekce Nová Evropa bude zpěvačka Marta Kubišová. Zdroj: © Tomáš Lébr, archiv Febiofest
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!