Ceny Czech Grand Design 2017 odtajnily nominace. Projektům vévodí udržitelný design a moderní technologie

Ceny Czech Grand Design 2017 odtajnily nominace. Projektům vévodí udržitelný design a moderní technologie 

Ceny Czech Grand Design (CGD) odhalily nominace pro 12. ročník ocenění za design. Šanci mají lavičky pro chytrá města, hrnce ze skla, recyklované oděvy, samurajské vázy i luxusní gramofony. Akademie designu ČR letos nominovala v 9 kategoriích necelou stovku autorů, designerských studií i značek. Nejlepší práce budou představeny ve SmetanaQ a následné slavnostní vyhlášení vítězů se koná 27. března.

V letošních nominacích jsou zastoupeni mladí čeští tvůrci, kteří loni představili velmi povedené kolekce. V kategorii Módní designér roku zaujal třeba Adam Kost, Lukáš Krnáč nebo Tereza Rosalie Kladošová. V sekci Designér roku sledujeme dvojici Herrmann & Coufal, Říha Polách nebo My Dvě proti etablovaným jménům jako Rony Plesl nebo studio Olgoj Chorchoj,“ uvedla členka přípravného výboru Jana Zielinski.

Řada projektů reflektuje současná témata moderních technologií nebo udržitelného designu. „Zaujala mě kolekce šperků Elišky Lhotské, která slova přetavila v tvary, které vzniknou použitím swipe zadávání do chytrých telefonů nebo recyklovaná kolekce Lenky Vackové spolu s firmou Klatex,“ dopnila Zielinski.

Nejlepší práce se veřejnosti představí na festivalu Best of: Ceny Czech Grand Design 2017 v kreativním prostoru SmetanaQ na Rašínově nábřeží v Praze od 22. do 25. března. Doprovodný program nabídne moderované diskuze s finalisty, přednášky i workshopy pro děti.

Vítěze tradičně vybírá Akademie designu ČR. V letošní porotě zasedne 55 významných českých i zahraničních kurátorů, galeristů, šéfredaktorů, novinářů a teoretiků designu.  Nejlepší projekty se volí ve tříkolovém hlasování s účastí porot v odborných kategoriích. Absolutním vítězem je Grand designér roku, zvolený napříč všemi kategoriemi.

Foto: Práce nominované Zuzany Kubíčkové. Zdroj: archiv CGD

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Práce nominovaného módního návrháře Adama Kosta. Zdroj: archiv CGDFoto: Lavička ze studia mmcité. Zdroj: archiv CGDFoto: Práce designera Ronyho Plesla. Zdroj: archiv CGD
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!