Provokativní slovenský umělec Andrej Dúbravský vyměnil erotiku za drůbež. S kohoutí výstavou se vrací do DSC Gallery

Provokativní slovenský umělec Andrej Dúbravský vyměnil erotiku za drůbež. S kohoutí výstavou se vrací do DSC Gallery 

Jeden z nejvýraznějších současných slovenských výtvarných umělců Andrej Dúbravský se po dvou letech znovu objeví v pražské DSC Gallery. Na výstavě Birds and Winds 2, která se zde otevře 1. února, předvede své nové téma – kohouty.

Chtěl jsem radikální výstavu, ne že tam bude krajinka a tam nahotinka. Připravil jsem agresivní kohouty, kteří bojují. A k tomu takové něžné autoportréty. Kohout je pro mě maskulinní, narcistická síla, která může být vnímána až negativně. Má v sobě ego, které se uplatňuje všude – od trhu až po politiku,“ vysvětlil Andrej Dúbravský.

Umělec s námětem začal koketovat před dvěma lety, kdy na Filipínách poprvé viděl kohoutí zápasy. Myšlenku začal rozvíjet až loni v Berlíně. Do svého domu na Slovensku si dokonce kohouta pořídil, aby nastudoval jeho pohyby a výrazy, ale nakonec ho překvapilo jeho krotké chování. I proto se v obrazech kromě vyjádření ega objevuje také motiv jeho krocení.

Dvojka v názvu výstavy není náhodná – odkazuje na Dúbravského loňskou expozici v respektované berlínské galerii Dittrich & Schlechtriem, na níž slovenský talent kohouty jako své nové téma představil poprvé. „Je to vlastně její upgrade. Až teď jsem v tom námětu, kterému se věnuji rok, tam, kde jsem chtěl být. Až teď je to ono,“ upřesnil.

Přes počáteční opatrnost galeristů, že se Dúbravský pustil do motivu, který pro něj dosud nebyl typický, sklidila berlínská výstava velký úspěch. Sběratelé ocenili propojení formalistického přístupu s originálním přístupem k použití barev. „Dřív jsem maloval spíš černobílé nebo temné věci. Teď jsem se rozhodl pro změnu – totálně romantickou barevnost, která bude v kontrastu s agresivním námětem. Piluju formu a zkoumám barvy,“ nechal se slyšet umělec.

Navzdory svému relativně nízkému věku (*1987) je považován za mimořádného a talentovaného autora – už na škole byl zastoupen v Národní galerii. Větší mezinárodní pozornost získal prezentací na skupinových výstavách v New Yorku a Německu, kde upoutal provokativními náměty, ale i svižným expresivním stylem.  

Výstava Birds and Winds 2 bude k vidění v DSC Gallery do 8. března 2018.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: archiv DSC Gallery
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: DSC Gallery

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!