30hodinové zpomalení času. Výstava představí performanci Monumentum na fotografiích

30hodinové zpomalení času. Výstava představí performanci Monumentum na fotografiích 

Zabydlený pokoj s neviditelnými stěnami, v němž vše plyne pomaleji, než ve skutečnosti. Zamyšlení nad každodenní uspěchaností života a jedinečné setkání performerek tanečního divadla Miřenky Čechové a Sabine Seume, zachycené na 10 velkoformátových snímcích Vojtěcha Brtnického, je námětem výstavy Monumentum. K vidění bude na náměstí Václava Havla v Praze během února.

V prostoru piazzetty Národního divadla se loni v červnu uskutečnil ojedinělý taneční projekt dvou choreografek a performerek Miřenky Čechové a Sabine Seume. Dvojice uvnitř veřejného prostoru stvořila intimní pokoj, v němž non-stop po dobu třiceti hodin zakoušely zpomalení času. „Když se člověk vrcholně zpomalí, uvidí pohyb svého vlastního stínu,” popsala svůj prožitek z performance Momentum Miřenka Čechová.

Atmosféru performance dokumentoval Vojtěch Brtnický, jeden z nejvýraznějších fotografů současného tanečního divadla. „Řeč těla je velice silný komunikační prostředek a ne mnoho z nás si uvědomuje, jak moc ji vnímáme. Chvíli jsem se věnoval činohře, ale jednoduše řečeno proti současnému tanci to byla tak trochu nuda. Současný tanec je mnohem vyzývavější ke zkoumání, nutí k pečlivějšímu pozorování a zároveň občas neklade skoro žádné mantinely vlastní interpretaci,“ dodal autor fotografií.

Výstavu fotografií doprovodí v úvodní vernisáži 1. 2. i v závěrečné dernisáži 28. 2. taneční instalace Vidět stíny utíkat – nechat mysl létat. Její název odkazuje k poslední hodině extrémní fyzické výzvy, v níž koncentrace a tělesný výkon performerek dosahovaly vrcholu. 

Foto: © Vojtěch Brtnický

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: © Vojtěch BrtnickýFoto: © Vojtěch Brtnický
 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!