Jak se učilo za první republiky? Výstava v pedagogickém muzeu se zaměří i na méně známé aspekty meziválečného školství

Jak se učilo za první republiky? Výstava v pedagogickém muzeu se zaměří i na méně známé aspekty meziválečného školství 

Sté výročí vzniku Československa připomene výstava Nová škola v nové republice, která se v Národním pedagogickém muzeu v Praze (NPM) otevře 1. února. Idylické představy o prvorepublikovém školství z filmu Škola základ života nebo Cesta do hlubin študákovy duše zpochybní odhalením nepříliš známých podrobností.

Snahou výstavy v pedagogickém muzeu je přiblížit stav meziválečného školství na Slovensku a Podkarpatské Rusi, který se značně lišil od rozvinuté školské sítě v Čechách a na Moravě. Seznámí také se snahou o změnu stylu výuky, kterou inicioval profesor Václav Příhoda – jde o tzv. příhodovskou reformu, která začala být testována v roce 1929. Soustředila se především na nahrazení frontálního způsobu výuky a aktivizací žáků, kteří si vyhledávali informace, učili se samostatně a podíleli se i na samosprávě školy. 

Méně známou kapitolou prvorepublikového školství je činnost pedagogických osobností v oblasti sociální péče – spisovatel a učitel Eduard Štorch organizoval pro děti lyžařské zájezdy, Anna Hlavatá-Pokorná působila mezi dětmi ze sociálně slabých rodin v pražských Holešovicích, Přemysl Pitter byl obdobně činný na pražském Žižkově. Připomenuta je i osobnost Františka Bakuleho, který svou profesní kariéru zasvětil především práci s tělesně postiženými.   

Na výstavě najdete vzácné exponáty ze sbírek muzea, třeba závěsnou textilii dokumentující výuku na Volné škole práce na Kladně, výrobky chovanců Bakulova ústavu či fotografie z tzv. pokusných škol. Prohlédnete si také zapůjčenou školní korouhev z roku 1933 z malostranského Gymnázia Jana Nerudy. Návštěvníci se seznámí i se školními pomůckami a potřebami, které se v této době používaly.

Součástí výstavy je také filmová smyčka s ukázkami z prvorepublikových filmů ze školního prostředí, načtené vzpomínky žáků, studentů i pedagogů či fotokoutek s dobovým oblečením. Souběžně probíhá menší výstava Tady nová republika, která návštěvníky seznámí se základními fakty o meziválečném Československu. 

Foto: archiv NPM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!