Kino na hranici již podvacáté! Dorazí Trojan, Hřebejk i Jarchovský

Kino na hranici již podvacáté! Dorazí Trojan, Hřebejk i Jarchovský  

Těšínský festival Kino na hranici oslaví letos své dvacáté narozeniny! A spolu s organizátory a návštěvníky budou slavit také hvězdní hosté. Na jubilejní ročník dorazí herec Ivan Trojan, režisér Jan Hřebejk, scénárista Petr Jarchovský i polský režisér Krzysztof Zanussi.

Kino na hranici, které proběhne ve dnech od 27. dubna do 3. května v Českém Těšíně a polském Cieszynie, nabídne více než 100 filmů včetně retrospektiv hvězdných hostů. Návštěvníci se dočkají rovněž nejzajímavějších nových děl středoevropské kinematografie. A ani letos nebudou chybět tematické cykly. Filmový program zpestří setkání s hosty i koncerty. 

“Ivan Trojan je jeden z nejlepších a nejvytíženějších českých herců současnosti. Jeho civilní projev s nádechem jemné komiky je tak věrohodný a uvěřitelný, že se divák dokáže s jeho postavou lehce ztotožnit,” vysvětluje výběr jednoho z hostů český programový ředitel Kina na hranici Martin Novosad, “Trojan je hercem evropských parametrů a my jsme rádi, že můžeme i zahraničním divákům představit jeho nejlepší filmové výkony.” Oblíbeného českého herce si budou moci návštěvníci vychutnat ve snímcích Ve stínu, Samotáři, Karamazovi i v televizním filmu Osmy. A co na to říká sám Trojan? “Necítím se ještě tak starý, abych měl svou vlastní retrospektivu, vlastně se toho trochu obávám, ale do Těšína se velmi těším,” odpověděl. 

A proč tvůrci ‘sáhli’ zrovna po Janu Hřebejkovi a Petru Jarchovském? “Důvodem, proč jsme se rozhodli pro retrospektivu režiséra Jana Hřebejka a scénáristy Petra Jarchovského je, že jejich filmy patří k divácky nejoblíbenějším titulům české porevoluční kinematografie,” říká Novosad, “jsou jedni z mála filmařů, kteří ve svých dílech mapují klíčová a společensko-politicky vypjatá období česko-slovenské moderní historie.” Návštěvníci se tak dočkají snímku Nevinnosti, na Oscara nominované drama Musíme si pomáhat či trilogie Zahradnictví

Pozvání neodmítl ani jeden z nejuznávanějších polských režisérů Krzysztof Zanussi, kterého budou na festivalu reprezentovat snímky, jako Struktura krystalu, Rodinný život, Spirála či Život jako smrtelná choroba přenášená pohlavní cestou. Vstupenky a akreditace na festival jsou k dispozici již nyní.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!