Národní galerie v Praze oslaví 222. narozeniny volným vstupem a komentovanými prohlídkami

Národní galerie v Praze oslaví 222. narozeniny volným vstupem a komentovanými prohlídkami 

Oslavy 222. výročí založení Společnosti vlasteneckých přátel umění, předchůdkyně Národní galerie v Praze (NG), se uskuteční o víkendu od 3. do 4. února. Návštěvníci se kromě volného vstupu do expozic mohou těšit na bohatý doprovodný program.

Osmičková výročí, která si v letošním roce 2018 připomínáme, oslaví Národní galerie komentovanými prohlídkami v klášteře sv. Anežky České, kde se bude mluvit mimo jiné o významných fundacích Karla IV. spojených s rokem 1348 nebo o 40. výročí prohlášení tohoto kláštera Národní kulturní památkou.

Ve Schwarzenberském paláci na Hradčanském náměstí se zájemci budou moci zúčastnit krátkých komentářů kunsthistoriků v expozici, kteří se zaměří třeba na osobnost Petra Brandla nebo Karla Škréty. Komentáře nabídne také sousední Šternberský palác, v němž se mluvčí zaměří na Rembrandtův či Rubensův ateliér, kde bude středobodem surrealistická malířka Toyen.

Nejvíce se jich však uskuteční ve Veletržním paláci, kde se dozvíte zajímavosti o Pablu Picassovi, Janu Zrzavém, Františku Kupkovi nebo o samotné funkcionalisté budově galerie. Kromě toho pořádá Veletržní palác také výtvarně experimentální dílnu pro širokou veřejnost. V paláci Kinských na Staroměstském náměstí bude k dispozici otevřená putovní dílna expozicí Umění Asie.

Foto: archiv NG

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!