Ženské sci-fi hrdinky jsou středobodem letošního ročníku festivalu Future Gate

Ženské sci-fi hrdinky jsou středobodem letošního ročníku festivalu Future Gate  

Pátý ročník festivalu sci-fi filmů Future Gate oslaví své jubileum rozšířením do pěti měst – kromě Prahy, Brna a Ostravy letos zavítá také do Plzně a Šumperka. Hlavním tématem jsou tentokrát ženy, které zachraňují svět. Kromě představení žánrových novinek i klasik se můžete těšit na koncert filmové hudby, výstavy či zajímavé hosty.

Superženy, bojovnice a vládkyně technologií. Zatímco se pro některé diváky stávají objektem touhy, pro jiné jsou inspirací a vzorem. Science fiction nikdy nebylo čistě záležitostí mužů – i něžné pohlaví hrálo a hraje ve sci-fi velice významnou roli. Mezi ikonami filmového plátna bychom našli třeba Ellen Ripleyovou, Sarah Connerovou nebo Leeloo. Ženy nedobyly jen fiktivní světy, ale i ten skutečný, a to na poli vědy a výzkumu. Pátý ročník je tak věnován všem ženám, které se zasloužily o pokrok naší civilizace.

Na programu letošních novinek bude romantická sci-fi komedie s Nicole Kidman – Jak balit holky na mejdanech podle knižní předlohy Neila Gaimana, autora světoznámého Sandmana a Amerických bohů. Cestovat časem budou diváci filmu Muž s magickou krabičkou polského režiséra Bodo Koxe, který bude mít na festivalu tuzemskou premiéru. Třetí novinka bude pojednávat o nebezpečné vesmírné misi dvou kosmonautů, kteří musí opravit stanici Salyut–7. Zda se jim to podaří, zjistí návštěvníci na projekci stejnojmenného filmu.

Sekce žánrových legend uvede Terminátora 2 s Lindou Hamilton v roli Sarah Connerové a Arnoldem Schwarzeneggerem coby obávaným strojem T-800, který se tentokrát postaví na stranu dobra. Nabídne také slavné sci-fi Pátý element, v němž se Mila Jovovich jako Leeloo pokusí zachránit zemi před blížící se zkázou. Třetí klasikou festivalu bude slavná polská Sexmise o světě, kde vládnou ženy.

Seriálový maraton i koncert filmové hudby

Kromě tradiční sekce krátkých filmů se letos na festivalu objeví také dokumenty. S potenciálním jídelníčkem budoucnosti se diváci seznámí v dokumentu Brouci. Další snímek s názvem Amatéři ve vesmíru vypráví příběh dvou vynálezců, kteří se i přes překážky spojené s nízkým rozpočtem rozhodnou postavit raketu, která by měla vzlétnout až do vesmíru. V neposlední řadě se mohou návštěvníci zúčastnit maratonu českého komediálního seriálu Kosmo.

Pražskou festivalovou část zakončí koncert Pražského filmového orchestru, kde zazní proslulé skladby z filmů jako 2001 Vesmírná Odysea, Hvězdné války, Temný rytíř nebo Návrat do budoucnosti.

Festival začíná 15. února v pražském kině Lucerna (více informací zde), kde potrvá do 18. února. Následně se přesouvá do Brna (více informací zde), kde v termínu 21. až 22. února proběhne v Sále B. Bakaly a od 23. do 24. února ve Hvězdárně a planetáriu Brno. Od 2. do 3. března festival navštíví Ostravu v Minikině. Poté zavítá do Plzně do Měšťanské besedy, která ho bude hostit mezi 16. a 17. březnem.

Foto: Linda Hamilton ve snímku Terminátor 2. Zdroj: archiv Future Gate

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Film Jak balit holky na mejdanech. Zdroj: archiv Future GateFoto: Milla Jovovich ve filmu Pátý element. Zdroj: archiv Future GateFoto: Český komediální seriál Kosmo. Zdroj: archiv Future Gate
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!