Královna duchů poprvé na českých pódiích. Premiéru hry nobelistky Elfriede Jelinek uvede A studio Rubín

Královna duchů poprvé na českých pódiích. Premiéru hry nobelistky Elfriede Jelinek uvede A studio Rubín  

Hra Královna duchů od rakouské spisovatelky a nositelky Nobelovy ceny Elfriede Jelinek se poprvé objeví na českých divadelních prknech. Její premiéru nachystalo Studio Rote a A studio Rubín na sobotu 27. ledna.

V českém nastudování inscenace Královna duchů vystoupí herečky Gabriela Míčová a Lucie Roznětínská. Režie se ujal Ondřej Škrabal. Společně divákům představí fiktivní monolog slavné herečky vídeňského Burgtheateru Pauly Wesely, jež ráda manipuluje se svým publikem. Wessela se neproslavila jen na divadelních prknech, ale rovněž svým účinkováním v nacistických propagandistických filmech. 

“Zasadili jsme text do ‘nejlidovějšího' kraje u nás, na Slovácko, do okolí Uherského Hradiště, které žije folkem,” vysvětluje Škrabal, “i velkoměstská herečka se ovšem snaží o jakési lidové umění. V Česku totiž máme silnou tendenci si folklor idealizovat, přestože v sobě konzervuje ideje 19. století, včetně antisemitismu, čímž jednoduše podléhá radikálním ideologiím. Této falešné lidovosti pak dodnes zneužívají ikony veřejného života, které umí s jazykem pracovat lépe než ostatní.” Ze Slovácka navíc rodina autorky Elfriede Jelinek pochází. 

Folklorní motivy a rytmy provází celou inscenací, která se od nich odvíjí. Návštěvníci se mohou těšit na původní slovácký folklor, originální kroje, ale i na propagandistické filmové materiály. Prim však bude samozřejmě hrát jazyk slavné herečky, který bude znásilňovat, ubližovat i měnit společnost. Hlavní postava bude mít na pódiu A studia Rubín hned dvě představitelky Gabrielu Míčovou a Lucii Roznětínskou.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

A studio Rubín nabízí i další akce

Místo konání: A studio Rubín

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!