Trojská botanická zahrada chystá Vonnou stezku i novou expozici o včelách

Trojská botanická zahrada chystá Vonnou stezku i novou expozici o včelách 

Botanická zahrada hlavního města Prahy chystá v letošním roce několik novinek. V tropickém skleníku Fata Morgana otevřela první zastavení Vonné stezky, která přiblíží vůně aromatických rostlin. Kromě již tradičních výstav orchidejí či dýní návštěvníky čeká také nová výstava jehličnanů. V červnu se otevře expozice medonosných rostlin a včel.

Trojskou botanickou zahradou návštěvníky nově provede Vonná stezka, originální vzdělávací projekt, který postupně zahrne jednotlivé expozice. „Vonná stezka propojí celou naši zahradu prostřednictvím sedmi vonných stanovišť, na nichž zážitkovou formou návštěvníkům představíme aromatické rostliny a jejich vůně,“ uvedl ředitel zahrady Bohumil Černý.

První zastavení stezky se nachází ve skleníku Fata Morgana a v budoucnu se otevřou další stanoviště ve venkovních expozicích Rozárium, Svatojánské byliny, Biblické rostliny, Svatá Klára, Japonská zahrada a Strom vůní na vinici.

Nové expozice jehličnanů, včel i korku

Událostí letošního jara bude tradiční výstava orchidejí, které ovládnou skleník Fata Morgana. V tomto roce bude věnována zejména rostlinám pocházejícím z jihovýchodní Asie a lákadlem budou nejen botanické skvosty, ale i aranžmá s asijskou tematikou.

V letním období se do botanické zahrady můžete vypravit na Africké léto a na podzim návštěvníky čeká expozice dýní i zcela nová výstava jehličnanů, která představí tyto dřeviny rostoucí od rovníku po tundru.

V průběhu června se slavnostně otevře nová Expozice medonosných rostlin a včel. „Naším záměrem je seznámit návštěvníky botanické zahrady s životem včel v české krajině a přiblížit vztah člověka, rostlin a včel v prostředí, které je všem blízké a dobře známé,“ poznamenal Bohumil Černý. Součástí expozice bude množství edukativních prvků, prezentace různých způsobů chovu včel, ovocný sad i dům včelaře s interaktivní expozicí věnovanou včelám a medonosným rostlinám.

Na vinici svaté Kláry se chystá nová expozice Od korkového dubu po korkový špunt, která interaktivní formou přiblíží příběh vzniku korkového špuntu. Návštěvníci se mohou těšit na nové degustace, oslavu svátku Kláry a další akce spojené s vínem.

Změny v areálu

Do botanické zahrady se v budoucnu bude vcházet zcela novými vstupními objekty. Hlavní vstup vznikne v severní části venkovních expozic. Projekt počítá s návštěvnickým centrem, knihovnou se studovnou, přednáškovým sálem, restaurací s kavárnou, ale i s parkovištěm a subtropickým skleníkem.

U skleníku Fata Morgana bude postupně vybudován areál s novými pokladnami, občerstvením s venkovní terasou a sociálním zázemím. Ke skleníku se bude po dokončení stavby přicházet po venkovních schodištích nebo výtahem. Novou tvář dostane i vstup z ulice Nádvorní, kde vznikne návštěvnické centrum, a vstup bude umožněn i u autobusové zastávky Kovárna.

Foto: archiv Botanické zahrady hl. m. Prahy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Zastavení Vonné stezky ve skleníku Fata Morgana. Zdroj: archiv Botanické zahrady hl. m. PrahyFoto: Vizualizace expozice o korkovém dubu. Zdroj: archiv Botanické zahrady hl. m. Prahy
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!