Severská filmová zima opět ochladí česká kina. Nabízí mrazivá dramata i drsné komedie

Severská filmová zima opět ochladí česká kina. Nabízí mrazivá dramata i drsné komedie  

Již poosmé se dočkají česká kina mrazivé filmové nadílky ze severských a pobaltských států. A letošní ročník festivalu Severská filmová zima bude symbolicky ve znamená osmiček. Organizátoři totiž připravují celkem 28 snímků. Mezi nimi bude 8 novinek, 8 filmů ze Švédska, 8 norských filmů a celkem 8 komedií.

A tím řada osmiček stále nekončí! Festival bude slavnostně zahájen 8. 2. v 18 hodin v kině Lucerna. Při této příležitosti bude oceněno 8 vylosovaných diváků. Úvodním snímkem festivalu se stane drama Nekonečná cesta, které uvede finská velvyslankyně Helena Tuuri. Film vypráví příběh finského antikomunisty, jenž je nucený vydat se na cestu do sovětského Ruska. Další finský snímek Na věčné časy pak zavede diváky do 70. let 20. století, kdy se do odlehlého severofinského městečka plného věřících dostává sexuální revoluce.  

Jaké další snímky festival, který proběhne ve dnech 8. až 14. února v Kině Lucerna, chystá? Dánský film 9. duben připomene napadení Dánska Německem, ke kterému došlo během druhé světové války v roce 1940. Drama Darling odvypráví příběh baletky, která se při zkoušení velké role dozví, že má trvalé poškození kyčlí. A baletní prostředí neopustí ani působivý snímek Kráčej se mnou, jenž mohli diváci zhlédnout již během Severského filmového podzimu. 

Restart bude potřebovat Kjetil po smrti své manželky. Zákulisí marketingu energetického nápoje přiblíží snímek DRIB. Chybět nebude ani norské existenční drama Z balkonu, komedie Staying Alive či film o ženách hledajících svou identitu a štěstí Ženy v příliš velkých pánských košilích. Festival pozve rovněž na Útěk do budoucnosti či na Kyselé Vánoce. Program doplní švédská klasika Povídky ze Stockholmu, retro komedie Hrdinové, film Nepřestávej snít, dánský hit Třídní sraz po estonsku či litevský snímek Výletnice o desetileté dívce prchající z deportačního vlaku.  

Festival každoročně pořádá Severský filmový klub. Na projekce se navíc mohou po Praze těšit i další města. Severská filmová zima se prožene rovněž kinosály v Brně, Hradci Králové, Liberci, Ostravě, Ústí nad Labem, Zlíně a dalších měst. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Lucerna - Praha

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!