Kafkovskou proměnu v brouka můžete na vlastní kůži zažít v pražském Goethe-Institutu

Kafkovskou proměnu v brouka můžete na vlastní kůži zažít v pražském Goethe-Institutu 

Tematický prostor s virtuální realitou nazvaný Proměna VR otevírá 24. ledna Goethe-Institut v Praze. Vstoupíte v něm do pokoje Řehoře Samsy, hlavního hrdiny Kafkovy slavné povídky Proměna, a můžete si tak vyzkoušet proměnu ve hmyz.

Prostorová instalace Proměna VR představí slavné literární dílo přenesené do virtuální reality, v níž hlavním hrdinou už není Řehoř Samsa, ale vy," vysvětlil programový ředitel Goethe-Institutu Jakob Ráček. „V miniaturní verzi jsme vymodelovali Řehořův pokoj z Proměny a díky virtuálním brýlím do něj naše návštěvníky přeneseme. Proměnu v brouka tak mohou zažít doslova na vlastní kůži,“ dodal.

V prvním patře Goethe-Institutu vznikl simulovaný pokoj Řehoře Samsy. Vstoupit do něj můžete po nasazení speciálních brýlí, které vás přenesou do virtuální reality. Pohybujete se po místnosti věrně vymodelované podle literárního originálu, zatímco za dveřmi se hlasitě dožaduje vstupu rodina a váš šéf. Řehořova postel, stůl, ale i jeho krovky či tykadla se stanou vašimi.

Do instalace PROMĚNA VR můžete v Goethe-Institutu zdarma vstoupit až do 31. března, a to od úterý do čtvrtka mezi 13. a 19. hodinou, v pátek od 11 do 17 hodin.

Zároveň knihovna Goethe-Institutu nabídne „virtuální tour“ s Reinerem Stachem, autorem dvoudílné Kafkovy biografie. Představí nejen Kafkovo dílo, ale poukáže rovněž na fakt, že je tento spisovatel de facto duchovním otcem virtuální reality. „Jakožto nadšený návštěvník kina a stereoskopických obrázků si totiž už před sto lety představoval, že jednou dvourozměrný obraz splyne s prostorovým efektem a vytvoří novou, zcela iluzorní realitu,“ popsal Reiner Stach.

Kafkovu zálibu v kině přiblíží svým divákům i Kino Goethe. Goethe-Institut promítne krátké filmy, na něž Franz Kafka do kinematografu s oblibou chodil a k nimž si do svých deníků a dopisů psal četné poznámky a komentáře. Kafkovské Kino Goethe můžete navštívit 30. ledna, 14. února, 13. a 20. března.

Foto a video: archiv Goethe-Institut Prag

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Goethe Institut

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!